Cyber security concept with lock Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional)
Patiënten worden steeds vaker de beheerders van hun eigen gegevens. Om het recht van patiënten op hun gegevens te beschermen wil Patiëntenfederatie Nederland ‘patiëntgeheim’ in het leven roepen. Directeur Dianda Veldman van de federatie overhandigt vandaag een oproep om te komen tot een wettelijk geregeld patiëntgeheim aan minister Bruno Bruins voor medische zorg.
Het patiëntgeheim moet vergelijkbaar worden met het medisch beroepsgeheim. Dat beroepsgeheim geldt alleen voor zorgverleners. Terwijl patiënten straks dezelfde gegevens beheren, zonder rechtsbescherming. Daarom vindt de Patiëntenfederatie dat voor medische gegevens die buiten de medische sfeer worden opgeslagen ook rechtsbescherming moet komen.
Commerciële partijen
Patiënten kunnen hun medische data straks bijvoorbeeld verzamelen in een persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Die omgeving is vaak in beheer bij een commerciële partij. En de data die daar worden bewaard vallen niet onder het medisch beroepsgeheim.
De Patiëntenfederatie erkent dat mensen kunnen weigeren om hun gegevens af te staan. Tegelijkertijd ziet ze dat mensen soms onder dwang toch hun medisch dossier openen. Dat kan zijn voor verzekeraars, gemeenten, uitkeringsinstanties of commerciële partijen. “Ze hoeven hun gegevens niet te delen, maar ze zijn kwetsbaar omdat ze van een instantie afhankelijk zijn”, zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie. “Daarom willen wij een wettelijke regeling. Daarmee zijn we er niet. Mensen moeten zich ook bewustworden van hun rechten. Daar gaan wij hard aan werken, in de aanloop naar een wettelijk patiëntgeheim.”
Digitale vaardigheden
Doordat de relatie tussen zorgverlener en patiënt verandert, moet er volgens de Patiëntenfederatie ook meer aandacht komen voor de vaardigheden die dit vraagt van patiënten zelf. “Digitale- en gezondheidsvaardigheden moeten hoger op de agenda komen te staan”, stelt Patiëntenfederatie Nederland. “Veel mensen zullen niet weten wat hun rechten zijn of niet het vermogen hebben om van die rechten gebruik te maken.”
De Patiëntenfederatie wijst erop dat er al richtlijnen bestaan voor het opvragen van medische informatie door instanties. Echter, zo stelt de belangenbehartiger, deze blijken uit onderzoek niet actief te worden nageleefd. “Een extra bescherming in de vorm van een patiëntgeheim kan helpen om die druk te weerstaan. Wij verwachten dat een wettelijk vastgelegd patiëntgeheim zal leiden tot een nog betere bescherming van gezondheidsgegevens van personen.”
De Patiëntenfederatie doet haar oproep op een politiek belangrijk moment. Eind deze maand spreekt de Tweede Kamer over gegevensuitwisseling in de zorg.