Heeft het faillissement van MC Slotervaart vorige week mensenlevens in gevaar gebracht? Blijkens een noodkreet van een medisch-specialist in Het Parool is in ieder geval één patiënt in levensgevaar gebracht. In debat met de Tweede Kamer weersprak minister Bruins dat er sprake is geweest van levensbedreigende situaties.
De curatoren van MC Slotervaart bevestigen de uitspraken van de minister in een persbericht. De calamiteit waarover het Parool bericht betreft een patiënt die zware chemotherapie ondergaat in het Slotervaart. Deze behandeling moest door het plotse faillissement worden afgebroken en elders worden voortgezet. Maar door de chaotische taferelen rond de acute sluiting werd de patiënt naar het verkeerde ziekenhuis gebracht, aldus internist-oncoloog Hans-Martin Otten. Daardoor kwam het tijdig toedienen van medicijnen in gevaar. Dat de patiënt het heeft overleefd is volgens Otten te danken aan het zorgpersoneel van het ziekenhuis waar de patiënt terecht kwam. Die nam contact op met oncoloog Otten. Een andere patiënt heeft in het MC Slotervaart niet de spoedscan met contrastvloeistof kunnen krijgen die op dat moment nodig was. In een ander ziekenhuis zou dat niet kunnen omdat die scan dan niet zou worden vergoed. De artsen hebben toen een scan zonder contrast gemaakt.
Kritiek
De berichtgeving in het Parool zorgde voor hoog oplopende emoties in het Kamerdebat over het faillissement van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen. Minister Bruins kon in eerste instantie niet bevestigen dat er een melding over de levensbedreigende calamiteit was binnen gekomen bij de inspectie. Dit kwam hem op felle kritiek van de Kamer te staan, die hem formalistisch optreden en stuisvogelgedrag verweet. Een aantal Kamerleden ging een stap verder en stelde Bruins verantwoordelijk voor de calamiteit. “Omdat de minister het heeft laten lopen bij het faillissement is nu een patiënt in levensgevaar geraakt”, aldus PVV-Kamerlid Agema. In tweede termijn liet Bruins de Kamer weten dat er geen patiënten in levensgevaar zijn geweest. Bruins beriep zich hierbij op contact met de bestuurder en de curator van het Amsterdamse ziekenhuis.
Niet veilig
Volgens vicevoorzitter Saskia Vrouenraets van de medische staf zijn de problemen rond het doorplaatsen van patiënten nog niet opgelost. “Nog steeds weten we niet naar welke ziekenhuizen we de patiënten kunnen verwijzen”, zegt ze in het Parool. “Wij wilden het ziekenhuis in zes maanden afbouwen, zodat we de patiënten netjes in kaart konden brengen. Maar nu moet het in vier tot zes weken. Dat is onmogelijk. Onze specialisten vrezen voor hun patiënten en ze voelen zich er niet veilig bij.”
Zilveren Kruis laat weten dat ze als zorgverzekeraar “niet de leiding” heeft bij de overplaatsing, maar dat de curator verantwoordelijk is voor het uitplaatsen van patiënten. De zorgverzekeraar heeft op 31 oktober spoedoverleg met de curator gevoerd.
Capaciteit
De afdeling oncologie van MC Slotervaart heeft nog veel patiënten die een chemokuur volgen. Die kunnen deze week nog terecht in het MC Slotervaart. Wat er daarna met hen gaat gebeuren is onbekend. Ziekenhuizen om de behandeling voort te zetten zijn nog niet gevonden, zegt de medische staf. Volgens Otten komt dat omdat zorgverzekeraars daarvoor te weinig oncologiezorg hebben ingekocht. Een woordvoerder van Amsterdam UMC stelt dat vergoedingen op dit moment geen issue zijn alhoewel het ‘in de capaciteit van de Amsterdamse ziekenhuizen knelt’.
Als artsen van het failliete Slotervaartziekenhuis zich zorgen maken over waar patiënten ondergebracht moeten worden, zullen ze beter hun best moeten doen, vindt Patiëntenfederatie Nederland. “Dan moeten ze heel snel gaan rondbellen met andere ziekenhuizen en dit goed regelen voor hun patiënten”, zegt een woordvoerder. Het ziekenhuis is hier volgens hem verantwoordelijk voor. “Het kan niet zo zijn dat patiënten die chemo moeten ondergaan zich zorgen maken over waar ze naartoe moeten.” (ANP/Skipr)