De geloofwaardigheid van het zorgstelsel wordt ondermijnd door onbegrijpelijk hoge prijzen van sommige geneesmiddelen. Overheid, zorgverzekeraars en zorgverleners moeten in actie komen. Dat schrijft Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in een opiniestuk in het FD.
Meurs wijst erop dat gezondheid al jaren topprioriteit voor burgers is en waarschuwt dat vooral extreem hoge medicijnprijzen de onderlinge solidariteit en daarmee het draagvlak voor het zorgstelsel ondermijnen. “Het is niet uit te leggen waarom de prijs zo hoog is”, schrijft de hoogleraar.
Volgens Meurs is er iets te doen aan de hoge medicijnprijzen. Een belangrijke rol is voor de overheid weggelegd. “Verreweg de grootste kostenpost bij de ontwikkeling van geneesmiddelen vormt het zeer grote aantal mislukkingen”, stelt Meurs. “Gemiddeld komt slechts 1 op de 10 middelen die het dure klinisch onderzoek ingaan uiteindelijk op de markt. De kosten voor al die mislukkingen worden verdisconteerd in de prijs.”
Om dit probleem te tackelen zou de overheid alternatieve ontwikkelmodellen voor geneesmiddelen moeten financieren. Ten tweede kan de overheid veel striktere eisen stellen aan het openbaar maken van onderzoeksresultaten. Daarnaast kan overheid de ontwikkeling van veelbelovende geneesmiddelen door de universiteiten langer financieren. Dan staan de universiteiten veel sterker in hun onderhandelingen met bedrijven en kunnen zij vooraf prijsafspraken maken.
“Nederland heeft een uitstekend onderzoeksklimaat, actieve burgers die mee willen investeren in andere modellen, en een goede infrastructuur voor nieuwe bedrijven”, concludeert Meurs in het FD. “Laat Nederland op dit terrein gidsland zijn en niet alleen de geneesmiddelenmarkt aanpakken maar ook die van de hulpmiddelen. Ook daar is een wereld te winnen.”