Het echte probleem voor de toekomst van de zorg in Nederland is niet het geld, maar het gebrek aan (goed opgeleid) personeel. Dat stelt Hans Hofstraat, vice president Philips research tijdens de Sustainable Healthcare Challenge 2013 Op Nyenrode.
“Beide zijn grote problemen, zeker naar de toekomst toe,” stelt Hofstraat. “Als het gaat om het geld, daar kun je keuzes in maken, maar als het gaat om goed opgeleid en voldoende personeel naar de toekomst toe, waar we te maken hebben met vergrijzing en een grote druk op het arbeidspotentieel, is het veel moeilijker te adresseren.”
De opleiding van medisch personeel is volgens Hofstraat in Nederland heel goed, maar in de nabije toekomst hebben we te weinig opgeleid personeel. “Op een gegeven moment zij er veel minder mensen beschikbaar om heel veel meer mensen te helpen,” aldus Hofstraat.
Wereldwijd probleem
Dit is niet alleen in Nederland zo. Met name in Europa en in de Verenigde Staten speelt dit probleem. In de rest van de wereld is er geen gebrek aan personeel, maar hier gaat het ook vaak om gebrek aan personeel met een kwalitatief goede opleiding.
De oplossing ligt volgens Hofstraat in innovatie. Door in te zetten op medische technologieën is het mogelijk om met minder mankracht efficiënter te werken. Dit vergt wel wat van het personeelsbeleid en opleiding in de zorg. “In het curriculum van de Academische medische centra zal dan ook anders moeten worden gedoceerd.”
Healthcare Challenge
De Sustainable Healthcare Challenge (SHC) brengt studenten en young professionals samen om te discussiëren over hervormingen, innovatie en ondernemerschap in de zorg. Er wordt ingegaan zowel op de organisatie van zorg, als op innovatie en ondernemerschap in medische producten en zorgverlening. De SHC vindt plaats in het koetshuis van Nyenrode.
Bekijk hier het volledige interview met Hans Hofstraat.