Op eigen houtje
Voor zijn coronavaccin werkte Pfizer nog samen met het Duitse BioNTech. Maar Bourla vindt dat zijn bedrijf het maken van zogeheten mRNA-vaccins ook op eigen houtje moet kunnen. Bij die technologie dragen moleculen instructies over aan cellen voor het maken van bepaalde eiwitten. Als reactie daarop maken mensen die zijn gevaccineerd antilichamen aan.
Toekomst ongewis
Bourla hoopt dat mRNA ook effectief kan zijn tegen virussen waar bestaande vaccins ongemakkelijke bijwerkingen hebben of onvoldoende bescherming bieden. Tegen welke virussen Pfizer precies nieuwe vaccins wil ontwikkelen, wilde de in Griekenland geboren bestuurder niet zeggen. Ook weigerde hij commentaar te geven over de toekomstige verkoop van vaccins.
Kanker
Pfizer moest het de afgelopen jaren wat betreft groei nog vooral hebben van middelen tegen kanker. Door de eigen vaccintak uit te breiden gaat Pfizer meer de concurrentie aan met rivalen al GlaxoSmithKline en Sanofi, die momenteel nog een groter vaccinonderdeel hebben.
Dure ontwikkelkosten
Sterk inzetten op vaccins is niet zonder risico, omdat het meestal meer dan een decennium duurt om ze te ontwikkelen. Ook is de kans op mislukkingen groot. De mRNA-technologie heeft zich ook nog niet echt bewezen in de vaccinwereld, buiten de vaccins tegen corona. (ANP)