90 procent van de medewerkers in zorg en welzijn voelt zich goed toegerust voor het werk. Ook kunnen veel medewerkers goed omgaan met verandering en ervaren zij een fijne werksfeer en samenwerking met het team. Zaken die positief bijdragen aan de bevlogenheid van medewerkers.
Risico bevlogenheid
“Het is heel mooi dat zorg- en welzijnsmedewerkers enorm bevlogen zijn in hun zo belangrijke werk”, zegt Henriette Davelaar, directeur PGGM&CO. “Bevlogen medewerkers voelen zich fitter, hebben meer werkplezier en zijn productiever. Dat is super positief, maar bevlogenheid kan ook een risico met zich meebrengen. Medewerkers in zorg en welzijn hebben vaak moeite om hun grenzen te bewaken.”
“In combinatie met hun grootste drijfveer ‘het zorgen voor cliënten/patiënten’ kan dat het risico op uitval vergroten. Zeker gezien de werkdruk en de huidige personeelstekorten. Die vormen – naast het bewaken van grenzen – de grootste belemmering voor het werkplezier. Belangrijk dat medewerkers zich hiervan bewust zijn. En dat werkgevers investeren in goed leiderschap.”
Gebrek aan ontwikkelmogelijkheden
Gebrek aan ontwikkelmogelijkheden en waardering vanuit de leidinggevende zetten de bevlogenheid en het werkplezier van medewerkers in zorg en welzijn onder druk. Vergeleken met andere sectoren ervaren zij minder ontwikkelmogelijkheden vanuit hun organisatie. Daarnaast ervaart slechts 67 procent van de medewerkers waardering van de leidinggevende, tegenover 78 procent in andere sectoren.