Elektronicaconcern Philips investeert samen met het Amerikaanse Methodist Hospital Research Institute in de ontwikkeling van een beeldvormingslab voor snelle diagnose van patiënten met een zeer ernstige bacteriële of virale besmetting. Dat heeft Philips bekend gemaakt.
Binnen het project wordt onderzoek gedaan naar specifieke patronen van weefselschade en verstoringen in de stofwisseling die door verschillende ziekteverwekkers worden veroorzaakt. Daarbij maken ze gebruik van MRI-, Pet-CT en SPECT-CT-scanners en een zogeheten C-arm röntgenapparaat. In totaal heeft het laboratorium een waarde van 5,5 miljoen euro. Zo moeten uiteindelijk voorzieningen ontstaan voor het diagnosticeren van infectieziekten bij een zeer grote toestroom van patiënten, zoals bij een beginnende epidemie.
Patent
Door luchtdicht afsluitbare capsules te gebruiken lopen de onderzoekers zelf geen risico om met de ziekteverwekkers in aanraking te komen, meldt Philips. Het doel is om ziekteverwekkers te onderzoeken waarvoor bioveiligheidsniveau-3 verplicht is, zoals voor ondermeer tuberculosepatiënten. De samenwerking heeft al tot twee patentaanvragen op het gebied van beeldvormende technologie geleid.