21.1.2016 ÄZ: Ärzte und modernste Technik das gehört seit langem unmittelbar zusammen. © adam121 / fotolia.com Ärzte Zeitung / App / 013D04 / 21.01.2016 Young female doctor touching icon of media screen Real-online-workflow (2016)
‘Het gaat niet om het plaatje, maar om wat het plaatje zegt.’ Met deze woorden licht CEO Frans van Houten de visie van Philips op de toekomst van de radiologie toe. Met geavanceerde beeldtechnologie, slimme medische instrumenten en data-analyse moet de radiologie een steeds steviger pijler onder de diagnosestelling worden en een onmisbaar onderdeel van value based healthcare, ofwel waarde-gedreven zorg.
Philips gaat dit weekend weer met een reeks nieuwe producten naar de het jaarcongres van de Radiological Society of North America (RSNA). Vrijdag lichtten CEO Van Houten en Bert van Meurs, hoofd Image-Guided Therapy business bij Philips, toe welke rol deze producten moeten spelen in de visie van het technologieconcern.
Slimme instrumenten
Philips zal in de VS onder meer de nieuwste versie van zijn IntelliSpace Portal presenteren. De software die het menselijk lichaam zeer gedetailleerd in beeld brengt, kan nu worden aangesloten op een snelle 3D-printer. Zo kan de cardioloog het hart straks niet alleen zien, maar ook in de hand nemen.
Ook nieuw is een reeks slimme katheters, deels door Philips zelf ontwikkeld, deels door het bedrijf Spectranetics, dat Philips onlangs heeft overgenomen. Spectranetics ontwikkelde onder meer de Stellarex, een ballonkatheter die een medicijn kan afgeven in het lichaam.
Behalve beeldtechnologie, software en slimme instrumenten, zet Philips ook in op de analyse van de enorme hoeveelheid data die deze apparaten kunnen vergaren. Analyse met slimme, lerende algoritmes moet het mogelijk maken om data uit het verleden steeds beter te gebruiken om de uitkomsten van behandelingen te voorspellen.
Value based healthcare
Met deze ontwikkelingen wil Philips aanhaken op de transformaties die in de zorg gaande zijn. De zorg wordt in toenemende mate gedigitaliseerd, op meetbare uitkomsten gericht en zo veel mogelijk op maat aan de individuele patiënt geleverd. “Wij maken dan ook producten om zorgverleners en patiënten te ondersteunen”, zegt Van Houten. “Wij gaan geen datacenters bouwen, wij zijn geen IT-bedrijf. Wij zoeken, vaak samen met het veld, naar klinische oplossingen.”
Om de zorg patiëntvolgend te maken, zijn veranderingen in de organisatie van ziekenhuizen nodig. Van Houten ziet hierin een rol weggelegd voor technologie in het algemeen en de nieuwe radioloog in het bijzonder. Volgens Van Houten ziet ook de beroepsgroep de alsmaar slimmer wordende technologie niet als bedreiging, maar als kans. “Doordat instrumenten steeds beter worden, kan de radioloog een beter advies aan de behandelend arts geven. De arts zal op zijn beurt meer tijd hebben voor de patiënt. En de multidisciplinaire aanpak zal helpen om de silo’s binnen ziekenhuizen te integreren.”
Tot slot ziet Philips zijn innovaties ook bijdragen aan het beheersen van de kosten in de zorg. Het Antonius Ziekenhuis in Nieuwengein maakte onlangs bekend dat het in zijn nieuwe katheterisatie-lab honderden patiënten meer per jaar kan behandelen. Tijdswinst werd onder meer geboekt dankzij het Azurion-systeem van Philips, waarmee artsen tijdens de ingreep oude beelden uit bijvoorbeeld CT-scans direct vergelijken met nieuwe beelden die real life over het lichaam heen komen. Volgens Philips-CEO Van Houten kan deze tijdswinst vertaald worden naar een omzetstijging van 5 tot 10 procent, waardoor de investering in het systeem snel is terugverdiend.
Marktpositie
Met grote investeringen in eigen innovaties en slimme acquisities bouwt Philips gestaag door aan zijn positie op de markt voor zorgtechnologie. De overname van het Amerikaanse Analytical Informatics, die Philips vrijdag bekend maakte, was de elfde op rij, maar zeker niet de laatste, zo laat Van Houten doorschemeren. Philips verwacht zijn marktaandeel in de gezondheidstechnologie ook weer te zullen vergroten dankzij zijn aanbod van complete, geïntegreerde systemen.