Met de introductie van een telezorgoplossing voor slaapapneu-patiënten zet Philips een nieuwe stap op de markt voor telezorg in de thuissituatie. Philips introduceert het hulpmiddel samen met de leverancier van medische hulpmiddelen Mediq.
“In Nederland hebben we al veel ervaring met deze vorm van innovatieve zorgverlening met thuismonitoring voor patiënten met hartfalen,” licht de Leon van der Vorst, hoofd van Philips Home Healthcare Solutions in de Benelux, de lancering van EncoreAnywhere toe. “Deze zorg op afstand voor apneupatiënten is een nieuw voorbeeld van een ‘e-health’ ontwikkeling in Nederland waarmee Philips zijn ambitie om te groeien en te innoveren in het medische thuiszorgdomein vorm geeft.”
Telezorg thuis
Naast medisch-technische innovatie in een reguliere setting, zoals binnen ziekenhuizen, heeft Philips in toenemende mate oog voor telezorg in de thuissituatie. “We weten dat deze markt een enorme groei gaat doormaken”, stelt Van der Vorst. “Al was het alleen maar om de arbeidslastproblematiek te bedwingen.”
Kwaliteit
Applicaties voor gebruik in de thuissituatie leiden volgens Van der Vorst niet alleen tot lagere kosten, ze dragen ook bij aan de kwaliteit van zorg voor mensen met een chronische aandoening. “In de oude situatie konden apneu-patiënten pas na een paar weken op controle om vast te stellen of de therapie werkte,”aldus Van der Vorst. “Nu weten arts en patiënt binnen een paar dagen of het apparaat goed is ingesteld.”
Inkoopgids
Het hulpmiddel als zodanig is nog niet in het basispakket opgenomen, maar Van der Vorst is optimistisch over het feit dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) eerder dit jaar zorg op afstand in de inkoopgids voor zorgverzekeraars opgenomen heeft.
Onderdiagnose
Volgens Van der Vorst zijn er goede medische argumenten op het hulpmiddel voor slaapapneu-patiënten te vergoeden. De ervaringen in de Verenigde Staten, waar EncoreAnywhere sinds 2007 wordt gebruikt, leren dat het hulpmiddel de therapietrouw met 11,6 procent heeft verbeterd. Daarbij kan het hulpmiddel een bijdrage leveren aan de onderdiagnose van slaapapneu. Momenteel hebben zo’n 55 duizend mensen in Nederland deze diagnose, maar vermoedelijk hebben 350 tot 500 duizend mensen ongemerkt apneu-klachten.