Via het platform CAREDATE kunnen cliënten en psychologen direct met elkaar in contact komen, zonder tussenkomst van de gemeente of de zorgverzekeraar. De aangesloten psychologen behandelen mensen met relatief lichte klachten, zoals sombere gevoelens, burn out en relatieproblemen.
De psychologen die aangesloten zijn bij CAREDATE zijn ervaren en van gemiddeld wat jongere leeftijd. Zij worden ondersteund door een netwerk van senior psychologen, die als vraagbaak en coach dienen. Een voorwaarde voor deelname aan CAREDATE is het lidmaatschap van het Nederlands Instituut van Psychologen NIP. Zware problemen zoals schizofrenie, borderline en suïcidaliteit verwijzen de psychologen van CAREDATE door naar de huisarts, want zij bieden geen gespecialiseerde ggz aan.
Initiatiefnemer Nico Kamminga, van huis uit actief in de marketing en communicatie, bedacht CAREDATE omdat hij zag dat de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg groeien terwijl tegelijkertijd steeds meer psychologen geen contracten meer hebben met zorgverzekeraars. Hij vindt het niet meer dan “logisch om vraag en aanbod rechtstreeks met elkaar in contact te gaan brengen.” CAREDATE is geïnspireerd door modellen als AirBnB en Snappcar. Het platform werkt ongeveer hetzelfde als bij een datingsite: “Je kiest een psycholoog uit en je kan na het intakegesprek een programma afspreken of besluiten dat je er niet mee door gaat. Cliënten zitten dus nergens aan vast.”
Landelijke dekking
CAREDATE is van start gegaan met zeventien psychologen in Amsterdam en Utrecht. Kamminga streeft naar een landelijke dekking in het eerste kwartaal van 2016. Het initiatief is ontwikkeld onder de vlag van de Stichting Verantwoorde Marktwerking Zorg, die tot doel heeft om zorg op termijn voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te houden. De belangrijkste uitgangspunten daarbij zijn dat de cliënt keuzes kan maken voor de wijze waarop hij zorg inkoopt en dat, door veel efficiënter te werken, de zorg op een kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar niveau blijft.
Naast het verlichten van de wachtlijstproblematiek ziet CAREDATE ook veel mogelijkheden in de samenwerking met huisartspraktijken en instellingen. Naast het rechtstreekse contact met cliënten biedt het platform ook mogelijkheden aan ter aanvulling en uitbreiding op de praktijkondersteuning (POH GGZ). Kamminga: “Cliënten kunnen daar baat bij hebben, zeker omdat zij in eerste instantie zelf het CAREDATE-programma moeten betalen. Als zij via de reguliere circuits bij CAREDATE binnenkomen, is de kans op vergoeding groter. Zorgverzekeraars zullen er blij mee zijn, want de kosten liggen een stuk lager dan het gemiddelde.”