Politie Hollands Midden en ggz-organisatie Rivierduinen hebben vandaag een convenant ondertekend voor de opvang van verwarde personen in crisissituaties. Het convenant moet voorkomen dat mensen onnodig worden opgenomen in een politiecel.
De regionale afspraken tussen de politie en Rivierduinen vloeien voort uit het convenant van de twee landelijke koepels Raad van Hoofdcommissarissen en GGZ Nederland.
Niet in de cel
De afspraken zijn in eerste instantie van toepassing voor ernstig verwarde personen die geen strafbaar feit hebben gepleegd en van wie de politie weet dat ze in zorg zijn bij Rivierduinen. Ernstig verwarde personen die mee willen werken aan de zorgverlening en niet onder invloed zijn van drank of drugs worden door Rivierduinen opgevangen. Zij belanden niet in de cel, zoals nu nog vaak het geval is. In een later stadium wordt de doelgroep uitgebreid met personen die niet bekend zijn bij de GGZ of die niet bereid zijn mee te werken.
Crisisdienst
Wanneer de politie geconfronteerd wordt met een ernstig verward persoon, wordt telefonisch overlegd met de crisisdienst van Rivierduinen. Een verward persoon is er niet mee geholpen dat hij in de cel komt, zeggen politie en de ggz-organisatie. Bovendien is de politie veel tijd kwijt aan de opvang van verwarde personen.
Dag en nacht
Waar eerst verwarde personen werden vastgehouden bij de politie, worden ze nu in een van de klinieken van Rivierduinen opgevangen, waar wordt beoordeeld welke zorg er nodig is. Het convenant geldt dag en nacht voor de regio’s Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland.