De uitbreiding geldt voor degenen die zelf niet tot de risicogroep behoren, maar wel seks hebben met mensen uit die groep. De zorg bestaat uit periodieke consulten en diagnostiek, en dat kost geld. Ook is er meer zorgcoördinatie nodig als de groep groter wordt. Kuipers trekt hier jaarlijks 1 miljoen euro extra voor uit, waardoor het totale budget voor de PrEP-zorg uitkomt op ruim 7 miljoen euro per jaar.
Zelf betalen
De kosten voor de preventiepil zijn wel voor eigen rekening en komen volgens Kuipers neer op zo’n 30 euro per maand. Nu is dat nog een eigen bijdrage van 7,50 euro. Volgens de woordvoerder van de minister is ervoor gekozen om iedereen nu zelf het volle bedrag te laten betalen, zodat er meer geld overblijft voor PrEP-zorg voor een grotere groep.
Aidsfonds – Soa Aids Nederland is blij met het voorstel van Kuipers, maar vindt het toch problematisch dat mensen de medicatie zelf moeten betalen. “Bij het behoud van de huidige prijsniveaus zal dit voor de meeste mensen geen obstakel zijn”, erkent de organisatie. Dat kan echter in de toekomst veranderen, bijvoorbeeld wanneer door tekorten de goedkopere varianten niet beschikbaar zijn. De organisatie vindt dat alle PrEP-zorg en medicatie vergoed moet worden via de zorgverzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico.
Maandag werd bekend dat het aantal nieuwe besmettingen met hiv de afgelopen jaren sterk gedaald is in Amsterdam. Werden er in 2010 ongeveer tweehonderd gevallen van besmetting geconstateerd, vorig jaar waren dat nog maar negen. (ANP)