Peter Meulenbeek heeft van minister Schippers de ZonMw Parel gekregen voor de cursus ‘Geen Paniek. Leren omgaan met paniekklachten’. Hij kreeg de parel uitgereikt op de GGZ Kennisdag 2012. Meulenbeek heeft deze cursus bij GGNet ontwikkeld. De cursus helpt voorkomen dat mensen met lichte en matige paniekklachten of een beginnende paniekstoornis een ernstige paniekstoornis ontwikkelen.
Paniekstoornis
Uit een onderzoek blijkt dat bij deelnemers de kans halveert dat zij een paniekstoornis ontwikkelen. Paniekklachten gaan slechts in 20 procent van de gevallen vanzelf over.
Preventiecursus ‘Geen Paniek’
De cursisten leren in acht bijeenkomsten door psycho-educatie, cognitief-gedragstherapeutische interventies en ontspanningsoefeningen hun angstklachten te verminderen. De ontwikkelde cursus is tijdens een pilot uitgeprobeerd bij twaalf ggz-instellingen. Hierna is de bijgestelde cursus door Meulenbeek en het Trimbos-instituut onderzocht in een randomised controlled trial (RCT) bij zeventien ggz-instellingen.
Beter voorkomen dan genezen
Vrijwel alle deelnemers (95 procent) zijn tevreden over hun deelname en 85 procent noemt de cursus de juiste manier om hun klachten aan te pakken. De positieve effecten houden ook op langere termijn stand. Het voorkomen van een paniekstoornis is belangrijk omdat de angstklachten en paniekstoornissen gepaard gaan met veel persoonlijk leed en maatschappelijke kosten. De maatschappelijke kosten lopen aanzienlijk op door werkverzuim, bezoek aan artsen en specialisten en het gebruik van medicijnen. Mensen met een paniekstoornis ontwikkelen vaak nog andere psychische klachten zoals een depressie. Op jaarbasis heeft bijna een kwart miljoen mensen in Nederland een paniekstoornis. Jaarlijks komen daar 80.000 nieuwe mensen bij.
Kosteneffectief
De cursus wordt inmiddels bij veel ggz-instellingen aangeboden. De interventie is kosteneffectief en past in de nagestreefde stepped care benadering in de ggz. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van de groepscursus, zo’n 750 euro per deelnemer. Het Trimbos Instituut en Vrije Universiteit Amsterdam onderzoeken de online versie van de cursus op effectiviteit.