Harm Rutten ontvangt de Koninklijke Onderscheiding voor zijn inzet voor met name patiënten met endeldarmkanker.
Pionier
Rutten is met recht een pionier binnen de kankerzorg. Hij stond in 1991 in Nederland, aan de basis van de moderne kankerzorg. Rutten was één van de eerste chirurg-oncologen in een niet-universitair ziekenhuis. Rutten heeft bovendien wereldwijd een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van de behandeling en de prognose van patiënten met endeldarmkanker. Hij heeft nieuwe technieken mede ontwikkeld en verder geperfectioneerd.
Internationale allure
Hij stond aan de basis van de introductie van het bestralen van endeldarmkankertumoren tijdens een operatie. Het Catharina Ziekenhuis kreeg als eerste centrum in Europa de beschikking over een bestralingsapparaat op de OK. Hierdoor was het mogelijk om tumoren te bestralen. Mede dankzij Rutten is het Catharina Ziekenhuis uitgegroeid tot een coördinerend oncologisch centrum. Het Catharina Kanker Instituut staat nu bekend als een belangrijk verwijscentrum. Er komen onder meer patiënten met (endel)darmkanker, alvleesklierkanker, borstkanker, buikvlieskanker en slokdarm- en maagkanker.
Onderzoek
Het vak helemaal loslaten, dat doet hij niet. Hij blijft als hoogleraar in het MUMC verbonden aan het ziekenhuis. Rutten gaat zich de komende tijd bezighouden met onderzoek naar complexe endeldarmkanker. “Door het doen van onderzoek hoop ik een compensatie te vinden voor het feit dat ik geen patiëntenzorg als chirurg meer doe”, aldus Rutten tijdens een recent interview.