Foto: Farknot Architect / stock.adobe.com
Het programma richt zich op het omscholen van Amsterdamse zij-instromers van 23 jaar en ouder naar een baan in zorg of welzijn. Het regionaal Werkcentrum Amsterdam neemt tijdelijk de opleidingskosten van €1800 voor haar rekening.
Uitval
De uitval van eerstejaars die een studie volgden in het zorg en welzijn domein is een factor die meespeelt in de stijgende arbeidsmarkttekorten. De reden voor uitval blijkt veelal de keuze van een specialisatie die niet goed bij hen past. In studiejaar 2020/’21 bedroeg de totale gemiddelde studie-uitval van eerstejaarsstudenten zo’n 21 procent. 18 procent van de eerstejaars mbo-studenten viel uit en in het hbo was de uitval nog forser: 26 procent.
Gefundeerde keuze
Het is de bedoeling dat het Amsterdamse project de zij-instromers kennis laat maken met verschillende facetten van het vak, mogelijke banen en vervolgopleidingen in het zorg- en welzijnsdomein, aldus projectleider Helena Schuengel. “Op die manier proberen we uitval in vervolgopleidingen tegen te gaan, een bijdrage te leveren aan de tekorten in de zorg en laten we gemotiveerde zij-instromers de verschillende kanten van zorg en welzijn zien. Hierdoor kunnen de zij-instromers een gefundeerde keuze maken voor een vervolgopleiding of een baan en belanden de juiste mensen op de juiste plek.”
De oriëntatieprogramma’s beginnen op 13 september en 29 november. Werkervaring in de zorg is geen vereiste. Voor anderstaligen wordt een apart programma met taalondersteuning aangeboden. Het programma wordt uitgevoerd door Hogeschool Inholland/Inholland Academy, de Hogeschool van Amsterdam en het Nova College.