Bijna 30 procent van hen geeft aan geneigd te zijn om te stoppen in de ggz “vanwege de uitgeklede psychiaterrol”. Zo vind en vier op de tien psychiaters de huidige ggz-instellingen te groot geworden om persoonlijke zorg te geven aan patiënten. Verder geeft meer dan 30 procent aan zich emotioneel uitgeput te voelen.
Daarnaast vinden bijna alle psychiaters de wachtlijsten te lang en hebben veel van hen last van de bureaucratie en hoge administratieve druk. Verder zijn er veel klachten over de maatschappelijke problemen die op het bordje van de psychiaters terechtkomen, zoals de behandeling van de zogenoemde verwarde personen. “Psychiaters lijken wel de verantwoordelijkheid te willen nemen voor de zorg van hun patiënten, maar voelen dat er van ze wordt verwacht dat ze ook maatschappelijke problemen oplossen waar ze geen expertise in hebben en ook geen verantwoordelijkheid over kunnen hebben”, aldus het rapport van De Jonge Psychiater.
De deelnemers aan de enquête zijn ook kritisch over de eigen beroepsgroep en voelen zich niet vertegenwoordigd door de grote beroepsverenigingen en “door de psychiaters die nu in de media verschijnen”. (ANP)
Arne van Oranje
Dit zijn wel gedeeltelijk krokodillentranen van de psychiaters. Door lobbyen bij de overheid en zorgverzekeraars hebben de psychiater brancheverenigingen zelf de psychiater in deze hoek gemanoeuvreerd.
>
En dat besturen/managers veel invloed hebben is compleet toe te schrijven aan de budgetten in de zorg en de verdere bemoeienissen van de zorgverzekeraars op de “kwaliteit” van de zorg, het contract moet wel nageleefd worden want de zorgverzekeraars straffen rigoureus af en dat moet goed gemanaged worden.
>
Verder zijn veel zzp psychiaters zeker wel geldwolven, als je 200+ euro per uur wilt vangen in een sector waar de marges laag zijn snoep je al het geld weg voor andere onderdelen in de organisatie, maar het is een keus wat het management moet maken om de boel draaiende te houden omdat de psychiaters door lobbyen de kwalificatie te belangrijk gemaakt hebben en dus onmisbaar voor de continuïteit.
>
Voor bepaalde onderdelen van de ggz zorg (zoals medicatie, crisis opvang en gedwongen opname) zijn psychiaters nodig maar waar het psychologische en psychotherapeutische behandelingen betreft voegen ze totaal geen meerwaarde toe, maar ook daar zijn ze helaas onnodig nodig.