Het NIP vindt het positief dat het Hinderpaalcriterium in de wet wordt vastgelegd. Hierdoor ontstaat er meer zekerheid voor verzekerden. “Echter, door de toevoeging krijgt de minister van VWS, na raadpleging van de Tweede Kamer, de mogelijkheid om door middel van Algemene Maatregelen van Bestuur in te grijpen. Dit achten wij absoluut onwenselijk”, schrijven de partijen in een gezamenlijke reactie.
Toevoegingen aan de zorgverzekeringswet
Het conceptwetsvoorstel bevat drie toevoegingen aan de Zvw. Het gaat daarbij om het verduidelijken en opnemen van het hinderpaalcriterium in de Zvw, de mogelijkheid om een (deel)sector aan te wijzen waarvoor de overheid de vergoeding gaat bepalen en het wettelijk verankeren van het recht van de verzekerde op een vergoeding indien de zorgverzekeraar niet voldoet aan zijn zorgplicht.
Recht op keuze van behandelaar
Volgens de partijen werk de de ggz-zorgmarkt op dit moment onvoldoende, zijn er enorme wachtlijsten in de ggz en ontbreekt het aan passende ggz-zorg. “Het is onwenselijk en onlogisch om de keuzemogelijkheden voor de cliënt te beperken en de ministeriële zeggenschap over vergoedingen verder te verruimen.”
De partijen zien een groot risico dat deze wetsaanpassing rechtstreeks ten koste gaat van het recht en de mogelijkheden van de cliënt om een passende behandelaar en behandeling te vinden. Dit is een probleem, omdat de behandelrelatie een belangrijke(re) rol speelt binnen de ggz en het succes van behandeling afhankelijk is van diverse cliënt en behandelaar factoren.
Jorrit Stroosma
Maar helaas hebben deze brancheorganisaties minder in de melk te brokkelen dan ‘de Nederlandse ggz’ brancheorganisatie van de grote en middelgrote zorgwerkgevers in de GGZ die als vertegenwoordiger van dé GGZ hun handtekening gezet heeft onder het IZA.
Ik hoop dat ze een luisterend oor vinden bij verschillende politieke fracties in de Tweede en Eerste Kamer die nog moeten gaan praten en stemmen over de aanpassingen van Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Kuipers wou de aanpassingswet op 24 januari 2024 naar de Tweede Kamer sturen ter beoordeling. Na 22 november 2023 hebben we een nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer die hopelijk iets meer op heeft met de vrije artsenkeuze dan de huidige coalitie. De tijd zal het leren.