De minister betreurt het dat de 1.200 patiënten, die nog van niets weten, via de media op de hoogte worden gebracht van sluiting. Ze kunnen sowieso hun lopende behandelingen afmaken, in Amsterdam of elders. Ze maakte het nieuws bekend na vragen van Sylvana Simons (BijEen).
PsyQ Amsterdam sluit deuren
Volgens Helder is er sprake van een voornemen tot sluiting. Een definitief besluit is nog niet genomen. Daarover lopen er gesprekken tussen zorgverzekeraar Zilveren Kruis en PsyQ. Helder wees erop dat de zorgaanbieder en zorgverzekeraar verantwoordelijk zijn voor de continuïteit van zorg. Volgens het continuïtsbeleid bij faillissementen is de verzekeraar aan zet om de problemen op te lossen.
Toezicht NZa
‘De NZa en de IGJ houden toezicht op de zorgplicht, zodat sluiting van de vestiging gecontroleerd verloopt. Dit om onrust onder patiënten te voorkomen’, aldus Helder. Of de sluiting uitmondt in een faillissement, is op dit moment nog niet definitief besloten.
Arne van Oranje
1200 patiënten die verdeeld moeten worden over de andere GGZ zorgaanbieders, want dat de patiënten hun behandeling kunnen afmaken betekend dat ze het geprotocolleerde behandelplan afmaken en daarna stopt het, de meeste zijn nog niet klaar met de behandeling maar de protocolaire zorgprogrammatisch behandeling is klaar.
Opmerkelijk dat de NZa en de IGJ zich al neerleggen bij een faillissement en niet een financiële reddingspoging nog als een mogelijkheid zien.
Maar dit is 1 van vele GGZ zorgaanbieders die nog gaan volgen de komende maanden. Want een omzetdaling van 10% tot 30% door het nieuwe zorgprestatiemodel is niet zomaar op te vangen.