Kosten beperken
Daarmee wil de grootste ggz-organisatie de kosten beperken. Zorgverzekeraars vergoeden slechts een klein deel van de uitgaven na twee jaar behandeling. “Bovendien heeft de specialistische ggz na twee jaar weinig toegevoegde waarde meer”, aldus een woordvoerder van de Parnassia Groep: “De meeste progressie wordt het eerste jaar gemaakt. Soms heb je twee jaar nodig.”
Wachtlijsten
Reden voor het grote aantal cliënten dat ruim twee jaar in behandeling is, zijn de lange wachtlijsten bij PsyQ en Brijder. “Hierdoor worden de klachten zwaarder”, aldus de woordvoerder, “En dan heb je een langere behandelingen nodig.” Het gaat om minimaal 2000 cliënten die binnenkort moeten stoppen met de specialistisch ggz-zorg.
Nieuwe cliënten
Een andere reden om te stoppen met de specialistisch ggz voor deze groep mensen, is steeds verder oplopende wachttijden van nieuwe cliënten. “Op een gegeven moment kom je in de knel met de doorstroom”, aldus Parnassia. “Dan moet je iets gaan doen.” Alleen als een behandelaar duidelijk kan maken dat verdere therapie niet binnen acht weken kan worden afgerond, maakt de directie van Parnassia een uitzondering.
NSE-ervaringswerk
Ja, da’s ook een manier: Sorry meneer, u bent nog lang goed genoeg om naar huis te gaan na deze zware operatie, maar er staat een nieuwe zak geld, ehhh pardon, patiënt klaar op de gang dus wij hebben uw vrouw gebeld en ze komt u zo ophalen… Niet klaar is niet klaar en dient dus eerst afgemaakt te worden en anders zou de verzekeraar het gehele DBC moeten terugvorderen
Arne van Oranje
“Niet klaar is niet klaar en dient dus eerst afgemaakt te worden en anders zou de verzekeraar het gehele DBC moeten terugvorderen”
Ideaal zou het zo moeten werken maar dat laten de contracten en budgetten in de GGZ niet toe.
Overschrijdingen van het budget worden door de zorgverzekeraars rücksichtlos teruggevorderd of gewoon niet uitbetaald. Hier is niet of nauwelijks tijdens het lopende contract over te onderhandelen en achteraf al helemaal niet.
Het verlies noemen de zorgverzekeraars dan een ondernemersrisico voor de zorgondernemer.
Verder ben je als zorgaanbieder contractueel en wettelijk verplicht om behandelingen af te maken ook al krijg je hier niet voor betaald. Hier heeft een rechter in een recente zaak tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar uitspraak in gedaan in het nadeel van de zorgaanbieder. Als zorgaanbieder zit je dus totaal klem, je wilt mensen helpen maar zorg leveren zonder dat het betaald wordt hou je niet lang vol. Dan moet je helse keuzes gaan maken.