De raad van bestuur van het Radboudumc heeft besloten door te gaan met het FoodforCare-programma voor het hele UMC. Patiënten zijn buitengewoon enthousiast, zo bleek uit meerdere evaluaties in het afgelopen jaar.
Dit maakt Radboudumc op 17 november bekend. FoodforCare is een initiatief van jonge kankerpatiënten (AYA’s), het Radboudumc en Maison van den Boer.
Eetmomenten
Alle gerechten binnen FoodforCare zijn speciaal ontwikkeld met verse, gezonde ingrediënten en bevatten belangrijke voedingswaarden die voor de individuele patiënt en zijn of haar herstel belangrijk zijn. Patiënten krijgen gedurende de dag op zes of zeven eetmomenten kleine, smaakvolle en verleidelijke gerechten geserveerd. De patiënt heeft per ronde de keuze uit minimaal drie verschillende gerechten die op gastvrije wijze worden aangeboden.
Onderzoek
Het is in 2014 en 2015 als pilot op vijf afdelingen in het ziekenhuis van start gegaan. In juni 2015 zijn de afdelingen Maag-Darm-Leverziekten, urologie/Gynaecologie en Orthopedie een onderzoek gestart, waarbij FoodforCare werd vergeleken met traditionele maaltijdconcepten voor ziekenhuizen. Er werd niet alleen gekeken naar patiënttevredenheid, maar ook naar voedingstoestand zoals gewicht, knijpkracht en verdeling van vet, kwaliteit van leven en klinische uitkomsten als infecties, complicaties en opnameduur.
Voedingsassistenten
Het voordeel is dat er gesprekken ontstaan tussen patiënt en voedingsassistent. Patiënten waarderen het meerdere keren per dag aanbieden van eten met het rapportcijfer 8,6 en de wijze waarop voedingsassistenten het aanbieden met een 9,1.
Patiëntengroepen
Het assortiment kan worden aangepast op specifieke patiëntengroepen. Zo kunnen oncologiepatiënten, die slecht eten en misselijk zijn van de chemo, geur- en smaakarme gerechten krijgen die juist veel eiwitten en energie bevatten. Voor cardiologiepatiënten worden natrium- en caloriearme maaltijden op smaak gebracht met natuurlijke geur- en kruidenmelanges. De formule is ook aangepast op voeding bij diabetes, aangepaste consistentie, geloofsovertuigingen, persoonlijke keuzes, zoals vegetarisch of veganistisch, en voedselallergieën.