De zorg voor Parkinson-patiënten in het Radboudumc in Nijmegen wordt bij wijze van experiment vergoed op basis van behandeluitkomsten in plaats van het aantal verrichtingen. Zorgverzekeraars CZ en VGZ hebben hiertoe woensdagmiddag een overeenkomst getekend met het ziekenhuis.
Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren spreekt op twitter van een “baanbrekend contract”. Het is de eerste overeenkomst waarbij verzekeraars ziekenhuizen belonen voor de behaalde ‘gezondheidswinst’ en niet voor het aantal verrichte behandelingen. “Geen bekostiging op verrichting, maar op resultaat: Q van leven!”, aldus Van der Meeren. De CZ-topman doelt hiermee op het feit dat de Q uit de vaste inkoopformule Price x Quantity is veranderd in de Q van quality.
Het Radboudumc noemt de deal “een radicale wijziging in de financiering van zorg, die moet leiden tot een kwaliteitsimpuls van de zorg voor Parkinson patiënten”.
Volgens hoogleraar neurologie Bas Bloem kent het huidige financieringssysteem geen enkele prikkel om patiënten beter te maken. “Een ziekenhuis krijgt voor iemand die na een beroerte één tot vijf dagen in het ziekenhuis ligt drieduizend euro”, aldus Bloem in NRC Handelsblad. “En voor zes of meer dagen achtduizend euro. Er bestaat geen enkele prikkel om de behandeling zo kort mogelijk te maken.”
Voordeel
In het kader van experiment gaan de verzekeraars het Radboudumc een vast bedrag per Parkinson-patiënt betalen dat gebaseerd is op het landelijk gemiddelde van een jaar Parkinsonzorg. Als het ziekenhuis erin slaagt patiënten effectiever te behandelen, en de kwaliteit van leven toeneemt, dan is het financiële voordeel voor het ziekenhuis.
Als onderdeel van het nieuwe zorgcontract gaan zowel CZ als VGZ gezamenlijk meer geld investeren in het Parkinson Centrum Nijmegen. Deze investering wordt gebruikt om de service aan patiënten te optimaliseren, zodat patiënten langer thuis kunnen blijven en meer regie krijgen over hun ziekte.
Transparant
Ook gaat het Parkinson Centrum Nijmegen de uitkomsten van zorg volledig openbaar maken. De kwaliteit van de geleverde zorg en de gezondheid van de behandelde patiënten zal gemeten worden aan de hand van landelijk afgesproken kwaliteitscriteria. Alle partijen zijn er van overtuigd dat dit zal leiden tot een betere kwaliteit van zorg en tot een betere gezondheid van patiënten, tegen lagere kosten. “De initiatiefnemers gaan aantonen dat uitkomstfinanciering de zorg niet alleen beter maakt, maar ook goedkoper”, zegt CZ-woordvoerster Marie-José van Gardingen.
In kringen van beleidsmakers en wetenschappers wordt al enige tijd gediscussieerd over nut en noodzaak van uitkomstfinanciering. Vrijwel iedereen is het erover eens dat het huidige systeem van output-financiering ongewenste effecten heeft, met name door de opwaartse druk op het volume. Over haalbaarheid van outcome-financiering lopen de meningen uiteen. Naast de praktische vraag naar zinnige uitkomstindicatoren bestaat de vrees dat financieren op basis van uitkomsten de deur naar risicoselectie open zet.
——
Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event
U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.