Het 3D Lab van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) van het Radboudumc is zo succesvol dat oprichter Stefaan Bergé het wil delen met ziekenhuizen in heel Nederland. Volgens hem wordt de zorg er sneller, beter en goedkoper van.
Stefaan Bergé is hoogleraar en hoofd van de afdeling MKA van het Radboudumc. Hij heeft het 3D Lab in Nijmegen ruim tien jaar geleden opgericht. “In het lab bereiden we operaties voor en analyseren we ingrepen achteraf.” Zo plaatsen ingenieurs implantaten eerst virtueel in een 3D-model van de kaak van de patiënt zodat kaakchirurgen het daarna in de echte operatie zo nauwkeurig mogelijk kunnen doen.
Deze werkwijze komt niet alleen de kwaliteit ten goede, volgens Bergé leidt het er ook toe dat patiënten minder lang in het ziekenhuis hoeven te blijven om te herstellen. De afdeling MKA behandelt veel kinderen met aangeboren gezichtsafwijkingen, die dankzij de planning die in 3D wordt gemaakt veel minder lang in het ziekenhuis hoeven te blijven. Dit scheelt ook in de kosten, zegt Bergé.
Expertise
Inmiddels gebruiken ook andere afdelingen binnen het Radboudumc de expertise van het 3D Lab. Bergé stelt de opgedane kennis naar eigen zeggen ook graag ter beschikking aan mensen buiten het eigen ziekenhuis. Om die reden werkt hij samen met andere umc’s: het AMC in Amsterdam, het UMC Utrecht en het UMCG.
Enkele medewerkers van het Radboudumc zitten ook in het AMC, waar ze eenzelfde lab aan het opzetten zijn. “We hebben afgesproken dat zij andere dingen gaan onderzoeken zodat we onze bevindingen met elkaar kunnen delen”, zegt Bergé. Hij is zich ervan bewust dat het ingaat tegen het concurrentiedenken in de ziekenhuiswereld. “Ik werk graag met zoveel mogelijk partijen samen zodat we de werkwijze verder kunnen verbeteren.”
Financiering
Het enige punt van zorg is de financiering van het 3D Lab. Hiervoor heeft Bergé in het verleden miljoenen euro’s weten te vergaren uit investerings- en onderzoekspotjes. Hij ziet voor de toekomst een oplossing in vergoeding door zorgverzekeraars, die baat hebben bij het 3D Lab omdat er op de lange termijn kosten door worden bespaard. Bergé hoopt dat het lab zichzelf tegen 2020 financieel kan bedruipen.