Sinds kort is het tijdelijk toegestaan dat apothekers het geneesmiddel uit andere landen importeren. Maar dat maakt volgens Dijkstra niet gelijk een einde aan de tekorten. Andere landen hebben namelijk hetzelfde probleem. Alleen in Roemenië en Italië zijn nog voorraden, maar daar kan niet heel Europa mee worden geholpen.
Garantie
De oproep van de minister richting producenten stemt Daniëlle Jansen (NSC) niet tevreden. “Als we de hele tijd naar elkaar blijven wijzen dan wordt het probleem niet opgelost”, zegt het Kamerlid. Ze wil een garantie van Dijkstra dat het probleem binnen een maand wordt opgelost. Die kan de bewindsvrouw evenwel niet geven. Ze verwacht dat de producenten de komende weken weer kunnen beginnen met leveren, maar dat de problemen daarmee niet meteen zijn opgelost.
Te relaxed
Het verwijt van Jansen dat Dijkstra te “relaxed” reageert op het tekort wijst de minister van de hand. Ze noemt het een “heel prangende situatie” en is naar eigen zeggen “hard bezig” met het zoeken naar oplossingen. Maar er bestaat volgens de minister geen maatregel die het probleem in een klap oplost.
Alternatieven
De meeste apotheken hebben nog twee weken voorraad of minder, meldde de Long Alliantie Nederland vorige week. “Voor 550.000 longpatiënten die hierop aangewezen zijn, kan dit acute problemen geven.” De vereniging van organisaties die met longzorg te maken hebben, adviseert apothekers om de ‘puffers’ waar mogelijk te vervangen met alternatieven zoals poeders. Bij jonge kinderen kan dat niet, omdat er veel ademkracht voor die medicijnen nodig is. (ANP)