Het faillissement van het Slotervaartziekenhuis wordt niet vernietigd. De rechtbank in Amsterdam wijst het verzet van een groep specialisten van het ziekenhuis af.
De groep van zo’n veertig medisch specialisten wil het ziekenhuis, dat vorige week donderdag failliet werd verklaard, overnemen. De artsen zouden bereid zijn per persoon 50.000 euro te investeren, wat zou neerkomen op ruim 2,5 miljoen euro.
Doorstart
Om een warme doorstart mogelijk te maken had de groep bij de rechter verzet aangetekend tegen het faillissement.Volgens d e specialisten is er helemaal geen sprake van dat het ziekenhuis zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen. Daarnaast zou niet alleen moeten worden gekeken naar de financiële kant van het verhaal, maar moet ook het maatschappelijk belang worden meegewogen. Bovendien menen de specialisten dat de eigenaren en directie van het ziekenhuis het faillissement hebben gebruikt om hun eigen verantwoordelijkheden te ontlopen. Daarmee zouden zij misbruik hebben gemaakt van hun bevoegdheden.
Ondanks de argumenten van de medisch specialisten acht de rechtbank hun verzet tegen het faillissement “ongegrond”. “Op basis van een toelichting van de curatoren is geen andere conclusie mogelijk dan dat het ziekenhuis wel degelijk is opgehouden met betalen. Er is geen geld meer om de lopende kosten te kunnen voldoen en er is bovendien sprake van aanzienlijke schulden.”
Onrust
Verder stelt de rechtbank dat een faillissement alleen kan worden getoetst aan de Faillissementswet. De wet biedt niet de mogelijkheid om andere zaken dan de financiële toestand van de schuldenaar mee te wegen. “Dat de faillietverklaring ernstige gevolgen heeft voor alle betrokkenen en heeft geleid tot grote maatschappelijke onrust, maakt het oordeel over de financiële toestand van het ziekenhuis niet anders. Ook de beschuldiging aan het adres van de eigenaren en de directie kunnen niet bij deze beoordeling worden betrokken.”