Vastgoedtransactie
De Ondernemerskamer oordeelt dat, voorafgaand aan de verwerving van het vastgoed uit de failliette boedel van zorginstelling Zonnehuizen in een aparte vennootschap, sprake was van verwevenheid in functies en belangen. De zorginstelling werd eind 2011 opgericht om een deel van de zorg van de failliete Stichting Zonnehuizen aan DeSeizoenen in gebruik gegeven.
Lening
In 2016 is dit vastgoed gekocht door Vastgoed DeSeizoenen B.V., een zustervennootschap van DeSeizoenen. Die verwerving is mede mogelijk gemaakt door een lening die DeSeizoenen gaf aan Vastgoed DeSeizoenen en door de huurovereenkomsten die het sloot met Vastgoed DeSeizoenen. Daarbij was er een verwevenheid van functies en belangen van bestuurders en een deel van de commissarissen van DeSeizoenen enerzijds en de (indirecte) aandeelhouders van Vastgoed DeSeizoenen anderzijds, aldus de Ondernemingskamer.
Belangenverstrengeling
Volgens de Ondernemingskamer ligt het wanbeleid vooral in belangenverstrengeling en tegenstrijdige belangen van bestuurders en commissarissen bij de totstandkoming van de vastgoedtransactie in 2014: bestuurders en commissarissen hebben onvoldoende blijk gegeven van een onafhankelijke opstelling. Zo is er geen taxatie geweest.
Bestuurshandelen
De rechter plaatst vraagtekens bij de transactie, maar oordeelt dat er geen maatregelen hoeven te worden genomen. De Cliëntenraad, die de zaak aanbracht, stelde dat de transactie disproportioneel in het voordeel was van Loek Winter en Willem de Boer, omdat alle lasten en risico’s bij de zorginstelling (hoge huur, achtergestelde lening en verpanding van inkomsten) waren gelegd, maar de winst naar Winter en De Boer ging. Het duo had slechts honderd euro geïnvesteerd.
Overigens treft de Ondernemingskamer geen maatregelen, mede omdat deze tot onrust binnen de zorginstelling kunnen leiden.