Met de actie op 23, 24 en 27 december wilden de medewerkers onder meer een loonsverhoging afdwingen.
Gezondheidsschade
Tijdens de zitting, die donderdag was bij de rechtbank in Utrecht, eisten de advocaten van de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA) en de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) een verbod op de staking. Ze vinden dit “volstrekt onverantwoord” en vrezen voor onherstelbare gezondheidsschade als patiënten niet op tijd hun medicatie krijgen.
Aangezien de actie rond de kerstdagen en twee weekenden valt, komt het er volgens de werkgevers op neer dat veel apotheken negen dagen geen of zeer beperkt medicatie kunnen verstrekken.
Noodzakelijke zorg
De advocaten van de vakbonden zeiden tijdens de zitting dat er ten onrechte van wordt uitgegaan dat apotheken negen dagen niet of beperkt toegankelijk zijn en dat ze ook op zaterdag de deuren kunnen openen. Ook vrezen ze niet voor de patiëntveiligheid, omdat er volgens hen afspraken zijn gemaakt om de noodzakelijke zorg tijdens de staking te kunnen waarborgen.
Het is nog niet bekend waarom de rechter de werkgevers gelijk heeft gegeven. De voorzieningenrechter komt later met de motivering van de uitspraak. (ANP)
Jorrit Stroosma
In de zorg ben je chantabel omdat men met mensen werkt die afhankelijk van je zijn, dus staken betekend dat je mensen in de steek laat of in gevaar kunt brengen. Staken is een recht maar sommige sectoren kunnen makkelijker staken dan andere. En de zorg is een sector waar staken eigenlijk een no go is, daarom lopen de lonen in de zorg ook ver achter bij andere sectoren.
En op die chantabelheid rekenen werkgevers maar vooral zorgverzekeraars en overheid.