Directeur Henk van Koeveringe van Roompot Vakanties wil investeren in een nieuw te bouwen ziekenhuis op Walcheren. Voor de nieuwbouw is naar inschatting van Van Koeveringe 40 miljoen euro nodig.
De vakantieondernemer wil in samenspraak met het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) een substantieel deel van de benodigde investering voor zijn rekening nemen. Om het benodigde kapitaal binnen te halen wil Van Koeveringe ook obligaties onder de inwoners van Walcheren uitgeven. De uitgifte van deze obligaties moet leiden tot een grotere betrokkenheid van de bevolking bij het eigen ziekenhuis.
Serviceverlener
Volgens Van Koeveringe staan zijn investeringsplannen los van het kabinetsvoornemen om private investeerders in de zorg meer ruimte te geven. Minister Schippers van VWS ontvouwde deze week een wetsvoorstel dat ondermeer het uitkeren van winst aan investeerders mogelijk moet maken. “Ik ben niet een grote investeerder die een belang in het ziekenhuis wil verwerven om daar geld aan te verdienen”, stelt van Koeveringe. “Ik ga ook niet bepalen welke functies er in het nieuwe ziekenhuis moeten komen, dat moet het ADRZ doen. De raad van bestuur van het ziekenhuis trapt op het orgel, ik ben een financiële serviceverlener.”
Belang
Wel erkent Van Koeveringe een indirect zakelijk belang te hebben. Met verschillende vakantieparken in Zeeland hecht Roompot Vakanties, goed voor een jaaromzet van 224 miljoen euro, aan een adequaat zorgaanbod. “Als recreatiepak aan de kust met soms vijftienduizend gasten hebben we belang bij goede ziekenhuiszorg in de regio”, stelt van Koeveringe.
Samenwerking
Daarbij profileert Roompot zich ook als vakantieaanbieder die oog heeft voor eventuele zorgbehoeften van de gasten. Zo staat er op een van de Zeeuwse vakantieparken een dialysecentrum voor nierpatiënten. Mede door dit nierdialysecentrum heeft Roompot volgens Van Koeveringe “al heel lang een relatie met het ADRZ”. De samenwerking met het ADRZ kreeg in december 2011 een nieuwe impuls met de overname van de Victoria Kliniek in Zierikzee. Van Koeveringe en het ADRZ zijn elk voor vijftig procent eigenaar van de kliniek.
Bedrijfsmatige prikkel
Het nieuw te bouwen ziekenhuis dient ter vervanging van het verouderde ziekenhuis Walcheren in Vlissingen en komt op de grens van de gemeenten Vlissingen en Middelburg te liggen. Het ADRZ wil in het nieuwe ziekenhuis laagcomplexe, planbare behandelingen gaan uitvoeren. De complexe zorg en spoedeisende hulp worden geconcentreerd in Goes. Hoewel van Koeveringe zich afzijdig zegt te willen houden van de zorginhoudelijke aspecten van het ziekenhuisbedrijf, zal zijn betrokken wel consequenties hebben voor de bedrijfsvoering. “De inbreng van privaat kapitaal betekent dat het ziekenhuis niet zomaar leuke dingen kan doen”, aldus Van Koeveringe. “Er gaat een duidelijke prikkel vanuit om bedrijfsmatig te presteren. Uiteindelijk moet het ziekenhuis wel elke maand de huur kunnen betalen.”
Van Koeveringe verwacht dat de benodigde contracten voor de zomer ondertekend kunnen worden. In dat geval kunnen de eerste operatieve behandelingen begin 2016 worden uitgevoerd.