De procedures om te beoordelen of nieuwe nieuwe medicijnen in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar zijn achterhaald en onnodig moeilijk. Dat constateert het Adviescollege toetsing regeldruk, kortweg Actal, in een maandag verschenen rapport.
De huidige procedures passen volgens het adviesorgaan niet meer bij hoe deze geneesmiddelen worden gemaakt en gebruikt. “Gevolg is dat het langer duurt voordat medicijnen worden vergoed en de patiënt ze kan gebruiken”, aldus Actal.
Nieuwe medicijnen worden steeds vaker voor kleine doelgroepen ontwikkeld. Daardoor is het volgens Actal moeilijk om een goede testgroep te vinden om de effectiviteit van het medicijn aan te tonen. Dat werpt een drempel op voor de toelating van het middel tot het vergoedingsstelsel.
Onderscheid
Een ander probleem is dat er nu een strikt onderscheid gemaakt wordt tussen het gebruik van medicijnen in het ziekenhuis en daarbuiten. “Patiënten komen in de knel als hun verzekeraar het thuisgebruik van de medicijnen die zij in het ziekenhuis kregen, nog niet vergoedt”, stelt Actal.
De procedures binnen het huidige stelsel zouden volgens de organisatie flink verkort kunnen worden door dubbel werk tegen te gaan. Ook moet de bureaucratie als gevolg van de grote hoeveelheid betrokken instanties worden teruggebracht. (ANP)