“Er komt een enorm probleem op ons af, daar moeten we ons nu op voorbereiden”, zegt directeur Dagelijks Leven, Jeroen Kleinjan in een interview op Zorgvisie.
Dagelijks Leven
Dagelijks Leven, dat zich richt op kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie, heeft daarom een nieuw zorgmodel ontwikkeld: het regiemodel. Hierin komt de regie voor de behandeling (vroeger heette dat hoofdbehandelaarschap) bij een andere zorgverlener te liggen in plaats van bij de huisarts. Kleinjan: “Wij dachten: als de huisarts in een bepaalde regio minder tijd heeft om de zorg te regisseren, waarom organiseren we het daar dan niet anders?”
Regiemodel kleinschalig wonen
Het regiemodel maakt gebruik van de expertise van verpleegkundig specialisten (VS ) en physician assistants (PA). Sinds 2022 mogen beide groepen zorgverleners zelfstandig regiebehandelaar zijn. In plaats van de huisarts, voert nu de VS of PA het grootste deel van de zorg uit. Waar nodig, kan bijvoorbeeld de specialist ouderengeneeskunde, een psycholoog, een psychiatrisch verpleegkundige of alsnog de huisarts worden ingeschakeld. In de ervaring tot nu toe, blijkt zo’n beetje 80 procent van de hulpvragen door de VS of PA te worden behandeld.
Het nieuwe regiemodel is uit nood geboren. Kleinjan: “De kern van het model is: iedereen blijft doen waar hij of zij goed in is en we helpen de huisarts om de schaarse tijd die hij of zij heeft, zo goed mogelijk te benutten.”
Lees het hele interview op Zorgvisie: Nieuw regiemodel kleinschalig wonen ontzorgt ook de huisarts
Peter Koopman
Een mooi model. Het gaat in deze vooral om een oplossing van de te schaarse beschikbaarheid van huisartsengeneeskunde en dan vooral diens regiefunctie bij hulpvragen na reeds professioneel vastgestelde dementie. Het inschakelen van de VS ( ik neem hier aan bedoeld is de VS agz ) voorziet in topverpleegkundige algemene zorg voor de individuele gezondheid en betreffende regiezorg en daarnaast in routinematige en laag complexe geneeskundige zorg. Een en ander is passend. Maar ook de VS agz ( en ook de VS ggz ) is schaars en is zeker in de brede klinische zorg zeer nodig. Het lijkt me daarom goed om ook de huisartsen breed gaan betrekken in het bieden van werkplekken tijdens deze specialistische opleiding en zo dus extra VS agz op te doen leiden.