Met de plannen voor de verdere concentratie van medisch specialistische zorg, meer in het bijzonder de spoedeisende hulp, groeit de druk op de ziekenhuizen. Een nieuw rekenmodel moet ziekenhuizen inzicht in de eigen overlevingskansen geven in dit veranderende krachtenveld.
Volgens bedenker Jaap van den Heuvel, tevens bestuursvoorzitter van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, helpt het model ziekenhuizen om de beweegredenen van zorgverzekeraars en banken te kwantificeren. Van den Heuvel merkt beide stakeholders aan als “feitelijke beslissers in de zorg, omdat uitsluitend zij aan ziekenhuizen inkomsten en kapitaal verschaffen”.
Tegenstrijdige belangen
Ondanks hun gedeelde leidende rol hebben de twee partijen volgens Van den Heuvel “tegenstrijdige belangen”. Als voorbeeld van zulke tegenstrijdige belangen noemt Van den Heuvel ziekenhuizen die recentelijk nieuwbouw hebben uitgevoerd. Voor zorgverzekeraars kan het gunstig zijn om van zulke dure aanbieders af te komen door ze te laten failleren, aldus Van den Heuvel. Voor banken betekent een faillissement juist kapitaalvernietiging, omdat ze met een groot verlies blijven zitten. “De belangen lopen dus niet gelijk op”, stelt Van den Heuvel. Aan de hand van vier kenmerken stelt het rekenmodel een optimum vast dat het feitelijke gedrag van banken en zorgverzekeraars voorspelt.