De Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) publiceren maandagavond een rapport over 2020. Ook bij andere spoedeisende zaken lijkt de crisis gevolgen te hebben gehad. “We zien in de eerste golf een afname van bijvoorbeeld 20 procent minder acute trauma-opnames, tot 15 procent minder behandelingen voor hartinfarcten, 9 procent minder patiënten met een herseninfarct en 24 procent minder spoedoperaties bij een gebarsten aneurysma van de buikslagader”, zegt Bas van Bussel, bestuurslid van Nationale Intensive Care Evaluatie en intensivist.
Vergevorderde aandoening
Bij enkele ziektebeelden zijn er voorzichtige aanwijzingen dat patiënten met vergevorderde aandoeningen zich in het ziekenhuis melden, aldus de SKR. Bij een enkele vorm van kanker worden opvallende stijgingen gezien. Bij mensen met reeds uitgezaaide melanomen, die toch al een slechte prognose hebben, werd volgens Wouters vaker een verdere uitzaaiing naar de hersenen geconstateerd. Gebeurde dat eerder in 29 procent van deze gevallen, in 2020 kwam het bij 40 procent voor.
Bevolkingsonderzoek
In de hele oncologie werden er in 2020 bij dertien verschillende tumorsoorten 2000 complexe operaties minder gerapporteerd dan in voorgaande jaren: een daling van 11 procent. Ook het uitstel van de bevolkingsonderzoeken heeft hier gevolgen, maar het werkelijke effect daarvan wordt pas later duidelijk, zegt Wouters.
Grote prestatie
Verder overleden er 15 procent meer nierdialysepatiënten, maar volgens Wouters kwam dat doordat zij corona kregen, waarvoor zij extra bevattelijk zijn. “Gelukkig hebben we voor elkaar gekregen dat deze groep vroeg werd gevaccineerd.” De zorg die wel werd geleverd, was ondanks alle druk goed, wordt geconstateerd. “We zien over het algemeen geen stijging in complicaties of overlijden aan complicaties. Een grote prestatie van het ziekenhuispersoneel in Nederland.”
Plan van aanpak
Maar de gevolgen van alle uitgestelde zorg worden gevreesd. De onderzoekers pleiten voor een plan van aanpak om de gevolgen het hoofd te bieden, ook bij de minder urgente ingrepen zoals knieoperaties. Ook uitstel daarvan heeft gevolgen voor de kwaliteit van leven. (ANP)
Lees ook op Zorgvisie: Peter Langenbach: ‘Je kunt niet nu zeggen dank voor de moeite en beginnen met inhaalzorg’