“We kunnen de eerste zijn, omdat we met een vooruitziende blik hebben gekeken naar dit dossier”, vertelt projectleider PGO bij Reumazorg ZWN, Jaco Visscher: “We hebben de tussenstap met het portaal overgeslagen. We zijn drie jaar geleden meteen gaan werken aan de PGO. We hadden alles klaar, waaronder een maatwerkkoppeling, zodat we meteen konden beginnen. Toen we de kans kregen om te versnellen, konden we daardoor meteen koppelen.”
Innovatief werken
Volgens Visscher zijn er twee belangrijke factoren voor het snel en goed slagen van een PGO-project: “Dat is een goed contact met de leveranciers, die innovatief willen werken. Plus dat een zorgaanbieder een ervaren projectteam erop moet zetten.”
Reumazorg ZWN is actief in Zeeland, Noord-Brabant en Flevoland en zet op dit moment de stap naar Friesland. Visscher ziet dat de PGO goed werkt bij chronische patiënten: “Die kunnen hun gegevens ophalen bij meerdere zorgaanbieders en houden het overzicht.”
Overzicht huisartsen
Uiterlijk 1 juli moeten huisartsen gegevens in de PGO’s kunnen zetten. Dan ontvangen patiënten nog meer informatie. Huisartsen zijn hierbij gebaat, omdat ze een beter overzicht krijgen van diagnoses, behandelingen en medicatie van hun patiënten. Een huisarts kan bijvoorbeeld ingrijpen als de medicatie van de diverse zorgaanbieders niet past bij de actuele gezondheidssituatie van de patiënt. Ook ziet hij of nader onderzoek onnodig is als dat recentelijk is gedaan op een andere plek in de zorgketen.
Voorbereiding spreekuur
Dankzij het inzicht in de gezondheidsgegevens voelen patiënten zich ondersteund en verantwoordelijk voor hun gezondheid, zegt bestuursvoorzitter Josien Veris van Reumazorg ZWN: “De informatie uit de PGO helpt patiënten bij de voorbereiding op het spreekuur. Daardoor kunnen ze beter samen met onze artsen tot de best passende behandeling komen.” Doordat patiënten goed voorbereid en geïnformeerd bij de arts komen, wordt het consult effectiever ingezet en komt er meer tijd vrij voor begeleiding voor de patiënt, aldus Veris.
vdbnl
Samen met InoCare en RZWN hebben we Patients Know Best als PGO mogen implementeren. Jan van der Beek, directeur CarePoint Nederland.
Stijn Vedder
Wat is er nu precies gerealiseerd?
De koppeling van gegevens (via MedMij-standaard) naar alle gecertificeerde PGO’s?
Of is er maar één koppeling, met een PGO dat wordt “voorgeschreven” aan de patiënten?
Jaco Visscher
Beste Stijn,
We hebben de aansluiting van Reumazorg ZWN (via de DVZA MI Consultancy) bij MedMij gerealiseerd, en die in de praktijk getoetst met behulp van het PGO van CarePoint, Patients Know Best. Patiënten kunnen dus ook een ander PGO gebruiken om via MedMij hun gegevens op te halen. Omdat wij al langer en goed samenwerken met CarePoint, én zij een bewezen PGO aanbieden (zie hun ervaringen in Engeland), raden we dit PGO ook aan de patiënten aan. Uiteraard blijft keuzevrijheid van de patiënt daarbij altijd mogelijk.