De nieuwe organisatie die alle 21 duizend medisch specialisten in Nederland moet gaan vertegenwoordigen, krijgt vaste vorm. De organisatie heeft onlangs de belangrijkste bestuurlijke en inhoudelijke speerpunten voor het komend jaar vastgelegd.
Daarmee ligt de nieuwe artsenfederatie, waarin de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en de 29 wetenschappelijke verenigingen moeten opgaan, op koers om op 1 januari 2015 van start te gaan. De nieuwe organisatie presenteert zich als belangenbehartiger van alle ruim 21 duizend medisch specialisten in Nederland.
Versteviging
“De organisatiegraad van deze nieuwe federatie van medisch specialisten zal bijna 100 procent bedragen. Dit betekent een ongekend forse versteviging van de positie van de medisch specialisten”, stellen de initiatiefnemers. “Een krachtig en eenduidig geluid van medisch specialisten, in Den Haag en tegenover andere partijen in de zorg, is essentieel voor het succesvol behartigen van de belangen van de medisch specialisten op het gebied van kwaliteit, opleiding, wetenschap en beroepsbelangen.”
Revolutie
Voorzitter Frank de Grave van de Orde van Medisch Specialisten (OMS) noemde de krachtenbundeling in november al “een revolutie binnen specialistenland”. De nieuwe organisatie wordt opgebouwd rond vier thema’s, te weten kwaliteit, raad opleiding, beroepsbelangen en wetenschap. Rutger-Jan van der Gaag treedt voorlopig op als voorzitter van het bestuurlijk overlegorgaan, dat de nieuwe organisatie op weg moet helpen, geflankeerd door radioloog Albert Smeets (portefeuille communicatie) en internist Frank Bosch (portefeuille financiën). Dit overlegorgaan komt dit jaar nog vier keer bijeen zal komen.
Herschrijven
De activiteiten van de bestaande organisaties worden geheel of gedeeltelijk ingebed in de nieuwe federatie. Zo zal de LAD de collectieve werknemersbelangen van medisch specialisten blijven behartigen als uitvoeringsorgaan van de federatie. Over de positionering van de Orde binnen de federatie wordt nog nagedacht. “Je kunt niet zomaar de OMS opheffen, dan ontstaat een heel ingewikkeld en lastig proces”, aldus Van der Gaag. “Ook een fusie is geen optie, want dan ga je een hele andere organisatie vormen en dan hef je als het ware de OMS en de wetenschappelijke verenigingen op. De notaris adviseert ons de statuten van de OMS te herschrijven.”