De uitgestelde zorg ontstond toen de ziekenhuiszorg voor een groot deel ingezet moest worden voor de opvang en zorg aan corona-patiënten. In totaal staan bij Rijnstate meer dan 6.000 patiënten te wachten op een behandeling. Rijnstate loopt met deze goedkeuring om met de inhaalzorg te starten, volgens eigen zeggen voorop in de zorg.
Dit jaar
Uit het plan blijkt dat Rijnstate (regio Arnhem) de inhaalzorg nog dit jaar wil wegwerken. Ook wordt gekeken naar de effecten van digitalisering en het toepassen van principes van zinnige zorg. Aan de realisatie van het plan en de definitieve goedkeuring zijn een aantal intensieve gesprekken voorafgegaan. Vooral de werkvoorraad, de capaciteit in de regio, de samenwerking met ketenpartners en de uitdagingen binnen Rijnstate (veel zorgverleners gaan op vakantie) waren belangrijke gesprekspunten.
Slimme zorg
“We hebben veel van corona geleerd”, bekent Wim van Harten, voorzitter van de raad van bestuur van Rijnstate. ”Vooral de digitalisering van de zorg heeft een enorme boost gekregen. Consulten via videobellen, het monitoren van patiënten op afstand en de inzet van digitale hulpmiddelen maken het ons mogelijk om de zorg nog slimmer in te richten.’’
Organisatie en uitvoering
Daarnaast is het Arnhemse ziekenhuis direct voortvarend aan de slag gegaan met de organisatie en uitvoering van de uitgestelde zorg toen de corona-pandemie afnam. Zo werd elders capaciteit ingehuurd om patiënten te helpen en Rijnstate-medewerkers rust te gunnen. Dit bleek een succesvolle samenwerking die tot het einde van dit jaar wordt voortgezet.