Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft naar eigen zeggen voor het eerst in Nederland patiënten met een littekenbreuk geopereerd met behulp van de operatierobot. Door inzet van de robot kunnen grotere breuken nu ook met een kijkoperatie worden hersteld, waardoor slechts een aantal minuscule sneden in de buik nodig zijn. Hierdoor herstelt de patiënt sneller en is er minder kans op complicaties.
De operatierobot heeft vier mechanische armen, die bediend worden door een chirurg. De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Door de smalle, flexibele armen, en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de chirurg gebieden bereiken, waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt, en wordt omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard.
De eerste operaties met de robot zijn goed gegaan, vertelt chirurg Theo Aufenacker. “De geopereerde patiënten konden een dag na de operatie al zelfstandig uit bed en op de tweede dag al naar huis. Bij een reguliere operatie heeft de patiënt veel meer pijn en is er vaak twee dagen pijnstilling via een slangetje in de rug nodig. Dan kan de patiënt ook pas vier tot vijf dagen na de operatie naar huis.”
Buikoperatie
Als iemand een buikoperatie heeft ondergaan en daar een litteken aan overhoudt, is de buikwand op de plek van het litteken minder stevig. Als de druk in de buikholte toeneemt, bijvoorbeeld door te hoesten of iets zwaars te tillen, kunnen het buikvlies en de buikorganen door de buikwand heen geperst worden. Ongeveer 10 procent van de littekens na een operatie in de buik ontwikkelt zich tot littekenbreuk. Om grote breuken te herstellen was meestal een grote buikoperatie nodig. Door de operatierobot kan ook een grotere littekenbreuk met een kijkoperatie worden hersteld.