De zorg is één van de drie sectoren met het grootste risico op een beroepsziekte door gevaarlijke stoffen. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2016 van TNO en het CBS. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is maandag samen met partners een voorlichtingscampagne gestart gericht op de preventie van beroepsziekten door gevaarlijke stoffen.
Ruim een miljoen Nederlanders heeft op het werk te maken met gevaarlijke stoffen. Dit leidt tot bijna drieduizend sterfgevallen per jaar. Bij twee op de duizend werknemers wordt een beroepsziekte door stoffen vastgesteld. Het gaat vooral om de ziekten kanker, astma (en COPD), contacteczeem en infectieziekten.
Naast de zorg staan de landbouw en de industrie in de top drie van sectoren met het grootste risico op een beroepsziekte door stoffen. Deze sectoren zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de helft van het aantal beroepsziekten door stoffen. Beroepsziekten door stoffen veroorzaken jaarlijks bijna 150 duizend verzuimdagen. Dit is gemiddeld 10,2 verzuimdagen per werknemer met een beroepsziekte per jaar, bovenop verzuim door andere redenen.
Campagne
De campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen moet de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen onder de aandacht brengen en zorgen voor concrete oplossingen. “Het zijn vaak stoffen die je niet kunt zien of ruiken, of waarvan je misschien niet verwacht dat ze zo schadelijk kunnen zijn”, zegt Anita Venema, TNO-projectleider Preventie Beroepsziekten. “TNO is ervan overtuigd dat door een combinatie van technologische oplossingen en gedragsverandering bij werkgevers en werknemers, blootstelling aan gevaarlijke stoffen is uit te bannen.”
Gevaarlijke stoffen vormen een probleem op werkplekken in heel Europa. Daarom start maandag ook de tweejarige Europese campagne ‘Gevaarlijke stoffen, zo pak je dat aan!’. Het Nederlands Focal Point, dat wordt uitgevoerd door TNO, organiseert deze campagne in Nederland met een focus op kankerverwekkende stoffen en op jongeren.