Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor van het RIVM die op 5 oktober is gepubliceerd. De daadwerkelijke deelnames aan de bevolkingsonderzoeken namen weer toe, al was dit lager dan voor corona.
Darmkanker
Vorig jaar werden voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker 2,3 miljoen mensen uitgenodigd. In 2020 was dat 1,8 miljoen. Vorig jaar gaf zo’n 70 procent gehoor aan de oproep. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Bij de ontlastingstekst kreeg bijna 5 procent een ongunstige uitslag. Bij bijna twintigduizend mensen werd uiteindelijk darmkanker of een vergevorderde poliep gevonden.
Borstkanker
Voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker kregen in 2021 ongeveer 1,2 miljoen mensen een uitnodiging, ten opzichte van 750 duizend in het jaar daarvoor. Dat is fors meer, maar nog niet op het niveau van voor corona. Dat komt door een tekort aan laboranten. In 2021 deed 72,5 procent mee. Daarvan werd iets meer dan 2,5 procent doorverwezen voor verder onderzoek.
Baarmoederhalskanker
Voor baarmoederhalskanker werden in 2021 ruim een miljoen uitnodigingen gestuurd, dat is twintigduizend meer dan in 2020. Daarmee is de achterstand helemaal ingehaald. Het percentage deelnemers dat een uitstrijkje liet maken bij de huisarts was 42,7. Voor de zelfafnameset was dit 12,1 procent, in 2020 was dit nog 8,1. Bij meer dan zesduizend mensen werd uiteindelijk baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan gevonden.