Het is vaak niet duidelijk wel effect medicijnen hebben op het milieu. Van de meeste geneesmiddelen ontbreken gegevens. Dat maakt het lastig om medicijnen te vervangen om het milieu te sparen.
Dat concludeert het RIVM in een onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), onderdeel van de ketenaanpak ‘Medicijnresten uit Water’. De resultaten werden op 15 maart gepubliceerd.
Overstappen
De belangrijkste voorwaarde om over te stappen op andere geneesmiddelen is dat het even veilig en effectief moet zijn voor de patiënt. Dat is in de praktijk al niet goed vast te stellen, aldus het RIVM. Hetzelfde geldt voor de impact van een medicijn op het milieu.
Vergelijken
Volgens het RIVM is er daarom behoefte aan een afwegingskader om effectiviteit, veiligheid en milieueffecten van geneesmiddelen met elkaar te kunnen vergelijken. Uit gesprekken met professionals uit de medicijnketen, zoals beleidsmakers, fabrikanten, beoordelaars van fabrikantendossiers, zorgverleners, apothekers en waterzuiveraars, concludeert het RIVM dat iedereen dat wil.
Drinkwater
Medicijnresten komen na gebruik via urine en ontlasting in het oppervlaktewater terecht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen niet alle schadelijke stoffen verwijderen. De medicijnresten kunnen schadelijke effecten hebben op in het water levende organismen. Op langere termijn kan kunnen ze ook nadelig werken op de kwaliteit van het drinkwater.