De vaccinatie tegen HPV is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds vorig jaar krijgen jongens en meisjes die tien jaar worden een uitnodiging voor de inenting. Eerder konden jongens geen vaccinatie tegen HPV krijgen vanuit het programma en meisjes werden uitgenodigd vanaf 13 jaar. Vorig jaar is het RIVM daarom begonnen met een inhaalcampagne. Alle jongeren tot 18 jaar krijgen verdeeld over twee jaar een uitnodiging. Dit jaar komt daar die voor jongvolwassenen bij.
Weloverwogen beslissing
Een op de vijf jongvolwassenen noemt het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) “waarschijnlijk” ooit besmet te raken met HPV, terwijl in werkelijkheid vier op de vijf mensen het virus oplopen. In totaal worden dit jaar ruim 2 miljoen tieners en jongvolwassenen uitgenodigd voor een vaccinatie tegen HPV. “Maar alleen wie goed op de hoogte is, weet waar deze prik tegen beschermt en kan een weloverwogen beslissing nemen”, aldus het instituut.
HPV kan onder meer baarmoederhalskanker, kanker aan de mond- en keelholte, de penis of de anus veroorzaken. In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 1100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het RIVM wil jongeren onder meer bereiken met een kennisquiz, die via sociale media wordt gedeeld. Om de campagne af te trappen organiseert het instituut woensdagmiddag een live kennisquiz aan de Vrije Universiteit.
WHO
De vaccinatie is gratis voor wie wordt uitgenodigd. De deelname onder meisjes is in Nederland opgelopen tot bijna 70 procent, van de jongens heeft ruim 50 procent de eerste inenting gehad. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat een vaccinatiegraad van 90 procent onder meisjes noodzakelijk is om baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen. (ANP)
HB
Kanker is een ernstige ziekte, maar de kans op penis of anuskanker is gelukkig heel klein en bovendien zijn er risicofactoren die bekend zijn. Homoseksuelen en rokers hebben meer kans op penis, anus en mond en keelkanker geassocieerd met HPV. Bovendien ‘kondigt deze kanker zich aan’ – gedurende meer dan tien jaar tijd is er mogelijkheid om infecties te behandelen en risicovol gedrag aan te passen.
Op kanker.nl staan per kanker cijfers die het gevaar in perspectief zetten. Over peniskanker staat er bijvoorbeeld:
• Hoe vaak komt peniskanker voor?
Peniskanker is een zeldzame ziekte. In 2021 kregen 173 mannen de diagnose peniskanker.
• Hoe vaak komt peniskanker voor per leeftijdsgroep?
Peniskanker komt vooral voor bij mannen ouder dan 60 jaar.
• Wat is de overleving van peniskanker?
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 74 van de 100 mannen in leven.
Is het nodig? Nee, bijna de helft van de mannen die bijvoorbeeld peniskanker krijgen is 75 jaar of ouder, en daarvan zijn er gemiddeld 74 van de 100 na vijf jaar nog in leven. Maar helaas heeft noch de GGD, noch het RIVM een doorklik-link naar kanker.nl
Het HPV-vaccin voor meisjes was een experiment, laten we dat niet vergeten. Of het “werkte” kon men pas na jaren beoordelen, omdat ook baarmoederhalskanker lange tijd nodig heeft om tot ontwikkeling te komen.
‘Een waanzinnig goed experiment’ noemde Mathilde Boon, patholoog en oprichter van het Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium de hele situatie, in de documentaire De prik en het meisje uit 2011. Waarin een moeder de vraag probeerde te beantwoorden of haar dochter dit vaccin zou moeten krijgen. Het is bijna bizar hoe mensen elke keer maar weer in de val van “bescherming” stappen zonder te beseffen dat ze deelnemen aan gevaarlijke experimenten.
De introductie van het eerste kankervaccin ging gepaard met het grootste budget voor een marketingcampagne ooit, 127 miljoen dollar in USA (voor reclamespotjes, armbandjes enz.) Het leverde in het eerste jaar 628 miljoen dollar op voor Merck.
Werkt het? Nee, als het zou werken dan zou nu gebleken zijn dat baarmoederhalskanker flink is gedaald, maar dat is niet het geval. In 2021 kregen 947 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Ten tijde van de introductie van het HPV-vaccin kregen 600 vrouwen per jaar de diagnose baarmoederhalskanker.
IS HET VEILIG?
Meisje krijgt HPV-vaccin. Helaas niet. Kort na de start van het HPV-vaccin voor meisjes kwam een stroom van berichten over bijwerkingen op gang op sociale media en verschillende films waaronder de Deense Documentaire uit 2015 “De gevaccineerde meisjes”. Hierin deelden gevaccineerde meisjes en hun ouders hoe erg de meisjes eraan toe waren na de HPV-vaccinaties: toevallen, uitvalverschijnselen, chronische vermoeidheid, hoofdpijnen, spierpijnen – kortom jonge meisjes in rolstoelen lieten zien dat hun leven voorbij was. Soms zelfs letterlijk. De moeder van Amerikaanse Chris Tarsell besprak de dood van haar dochter en de nasleep ervan in deze documentaire. Op aanvraag van de Deense staat volgde daarop een Officiële evaluatie van de commissie PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) van het Europese Medicijn Agentschap (EMA) die tegenwoordig is gevestigd in Amsterdam. Heel kort samengevat deed de EMA na drie jaar niet-transparant aanmodderen de bijwerkingen af als een onbelangrijk toeval, en werd de documentaire van het internet gehaald. De moeder van Chris Tarsell heeft acht jaar moeten procederen voordat er eindelijk erkenning kwam dat de dood van haar dochter in causaal verband stond met de HPV-vaccinatie.
De vaccin industrie is een gewetenloze, op geld en macht beluste industrie. Elk vaccin gaat gepaard met marketingcampagnes die veel geld kosten en misleidend zijn. Ouders en adolescenten worden bang gemaakt voor de ziekte, en tegelijkertijd dom en onwetend gehouden over de risico’s het vaccin. De winsten zijn voor de fabrikant, maar in het geval van bijwerkingen is er niemand thuis. De schade is voor de naïeve prikker.
We hebben het lot niet in de hand, maar de beste optie die we hebben om kanker te voorkomen is waarschijnlijk nog steeds een gezonde levensstijl. Het zou fijn zijn als het RIVM aan jongeren voorlichting zou geven over het belang van voeding, sport en de gevolgen van te veel roken, drugs en drank. Maar de eerste campagne van het RIVM die gaat over het bevorderen van gezondheid moeten we nog meemaken. Daar is de overheid kennelijk niet in geïnteresseerd.