• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Frank Conijn

    De term infectieradar is verwarrend. Veel duidelijker is om een onderscheid te maken tussen:

    * Een test & trace-systeem waarmee recente contacten van een positief getest iemand kunnen worden opgespoord en gevraagd/opgeroepen om actie te ondernemen.
    * Een responsieve incidentiemonitor: een landelijk monitor die vlot reageert op veranderingen in het aantal nieuwe gevallen per dag of week (= de incidentie). Daarmee wordt ook de invloed van (versoepeling van) de genomen maatregelen snel duidelijk.

    De ‘infectieradar’ van het RIVM is een poging om tot een goede incidentiemonitor te komen. Echter, een slechte poging. Ten eerste is er het probleem van de te lage deelname. Ten tweede krijgt men maar één keer per week een mail (= te weinig responsief). Ten derde hoeft men alleen maar aan te geven of men klachten heeft (= te hoge kans op vals-positieve meldingen, vooral in zwaar getroffen gebieden).

    Het beste incidentiemonitorsysteem is om een dagelijkse, landelijke, representatieve steekproef te testen op aanwezigheid van het virus, maar daar hebben we niet genoeg testcapaciteit voor. ‘Second best’ is het meldsysteem van de huisartsen en artsen van woon-zorginstellingen. Die hebben een meldplicht en die meldingen leveren een veel responsievere en veel accuratere monitor op dan de ‘infectieradar’.

    Dus ik begrijp niet waarom het RIVM überhaupt nog doorgaat met zijn ‘infectieradar’. Zie voor meer informatie, inclusief de zin van de verschillende soorten apps, https://gezondezorg.org/c19-preventie.

  2. Frank Conijn

    In aanvulling op mijn vorige reactie:
    .
    Op zich kan het meldsysteem van de GGD’s, bij positieve testen, natuurlijk ook functioneren als incidentiemonitor. Maar als er een tweede golf komt, heb je kans dat de GGD’s het niet meer kunnen bijbenen. Dat hebben we in maart, met een nog zeer lage incidentie, ook al gezien.
    .
    Daarom zou het meldsysteem van de huisartsen en artsen van woon-zorginstellingen in ieder gecheckt moeten worden op goed functioneren en zo nodig gestroomlijnd moeten worden.