De dosis straling die patiënten per röntgenonderzoek oplopen in Nederland, kan lager. Dat stellen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De medische stralingsbelasting neemt in Nederland jaarlijks toe met ongeveer 7 procent. Toch worden patiënten in ons land Europees gezien gemiddeld aan lage doses röntgenstralen blootgesteld. Omdat mensen in Nederland steeds meer medische onderzoeken ondergaan waarbij röntgenstraling wordt gebruikt, is het van belang om de dosis straling per onderzoek zo laag mogelijk te houden. Elke keer dat iemand wordt blootgesteld aan röntgenstralen, bestaat namelijk de kans dat lichaamscellen beschadigd worden, wat dan weer kan leiden tot kanker.
Goede diagnose
Voor bijvoorbeeld CT-scans van de buik en een doorlichting van de maag en darmen wordt in Groot-Brittannië een lager stralingsniveau gebruikt dan in Nederland. “Het gaat erom dat je een goede diagnose kan stellen met zo min mogelijk straling. Met meer straling krijg je misschien een mooier plaatje, maar dat is niet altijd nodig. Als je maar kan zien wat er aan de hand is”, legde stralingsdeskundige Harry Slaper van het RIVM woensdag uit.
Richtlijnen
Het RIVM pleit ervoor dat alle ziekenhuizen zich houden aan landelijke richtlijnen over de gebruikte dosis straling. “Nu bepalen ziekenhuizen vaak zelf de dosis straling die ze gebruiken voor een onderzoek. Als radiologen hierover overleggen, kunnen ze leren van elkaars beste ervaringen”, aldus Slaper. “Het is zaak dat ziekenhuizen samen blijven kijken waar er nog winst te boeken valt.”
Opleiding
Volgens de onderzoekers is het ook belangrijk dat in de opleiding van radiologen en radiologisch laboranten aandacht besteed wordt aan de mogelijkheden om stralingsdoses terug te dringen. De onderzoeksresultaten worden voorgelegd aan de betrokken medische beroepsgroepen en aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die voor dit onderwerp aandacht kan vragen tijdens inspectiebezoeken. (ANP)