Procentueel is de toename van de laatste week iets lager dan een week eerder, toen het RIVM 16 procent meer besmettingen rapporteerde.
Grootste toename
De sterkste toename van het aantal besmettingen (plus 19 procent) noteerde het RIVM onder mensen van 70 tot en met 79 jaar. Thuiswonenden uit deze groep lopen het virus weer vaker op. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners ligt wel hoger in alle leeftijdscategorieën onder de 70 jaar.
Jongvolwassenen (18-24 jaar) vormen nog steeds de groep met de meeste coronagevallen. In hun leeftijdscategorie kwam er 17 procent bij. Per 100.000 inwoners zijn 422 positieve coronatesten afgenomen. In verpleeg- en verzorgingshuizen nam het aantal nieuwe coronagevallen juist af. Onder mensen boven de 80 jaar viel de stijging met 5 procent ook relatief mee. Dat is voor een deel te danken aan de vaccinaties.
Meer testen
Opnieuw lieten meer mensen zich testen in de afgelopen week. De GGD’en namen ruim 552.000 coronatesten af, een stijging van 6 procent. Ook het aantal mensen dat met Covid-19 is opgenomen in het ziekenhuis nam weer iets toe. Het waren er 1578, 65 meer dan een week eerder. Op de intensive cares bleef het aantal opnames met 317 ongeveer gelijk.
Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is juist een fractie gedaald van 1,11 naar 1,07. Dit getal is gebaseerd op de situatie van 15 maart. Een reproductiegetal van 1,07 betekent dat 100 besmette mensen op hun beurt 107 anderen aansteken. In de afgelopen week werden 171 aan coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd, 52 minder dan een week eerder.
Het RIVM roept mensen op zich ook tijdens het mooie lenteweer dat de komende dagen wordt verwacht, aan alle voorzorgsmaatregelen te houden. “Houd ook als het zonnetje schijnt 1,5 meter afstand tot anderen, blijft thuis als je klachten hebt, laat je testen (bij klachten) en was je handen.” (ANP)
Frank Conijn
Het spijt me zeer, maar ik vind dat het RIVM er een zooitje van maakt:
.
* “Op de intensive cares bleef het aantal opnames met 317 ongeveer gelijk.”
FC: Dat klopt niet. Het dashboard op coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/intensive-care-opnames laat een heel duidelijk stijgende lijn zien. En als het wel zou kloppen, klopt de stelling dat alle seinen op rood (zijn gaan) staan niet.
.
* “Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is juist een fractie gedaald van 1,11 naar 1,07. Dit getal is gebaseerd op de situatie van 15 maart.”
FC: Hiervoor geldt hetzelfde. In de periode 27/02 – 15/03 stegen de ziekenhuisopnames per dag, zoals te zien op coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/ziekenhuis-opnames. Dat getal is het enige accurate op die moment om de R mee te berekenen. Alle andere getallen zijn daar niet accuraat genoeg voor, want hebben last van een hele serie confounders. Daar kun je in theorie voor corrigeren, maar in de praktijk is dat vreselijk moeilijk, met behoud van accuratesse.
.
En dan weer dat adagium van je handen wassen. SARS-CoV-2 wordt nauwelijks via oppervlakten overdragen, zo blijkt uit een overzichtsartikel in Nature (nature.com/articles/d41586-021-00810-9). Dus waarom zouden we dan, hulpverleners uitgezonderd, zo vaak de handen moeten wassen? We schudden toch geen handen meer?
.
Verder geeft het RIVM er nog steeds blijk van lak te hebben aan de WHO en de Europese en Amerikaanse CDC’s. Terwijl die al vanaf vorig jaar juni dringend adviseren om een mondkapje te dragen als voldoende afstand houden niet mogelijk of wenselijk is, zwijgt het RIVM die dingen nog steeds dood.
.
Tot slot is de inentingsstrategie, die de facto wordt opgesteld door het RIVM, onderhand een fiasco geworden. Zie voor de onderbouwing van deze stelling twitter.com/FConijnGZO/status/1366975567027986433.
Frank Conijn
Het doodzwijgen betreft de werkvloer, en de auto als daarin mensen van verschillende huishoudens zitten. Verder had onder het tweede punt “op dit moment” i.p.v. “op die moment” moeten staan.