De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim een half miljoen mensen die zich lieten testen bij de GGD. De uitkomst bevestigt het beeld dat vaccins en eerdere corona-infecties minder bescherming geven tegen de omikronvariant dan tegen de deltavariant. Ook maakt het onderzoek duidelijk dat mensen die na hun eerste vaccinatiereeks toch besmet raakten en later een boosterprik kregen, het meest beschermd zijn tegen het virus. Voor deze groep is de bescherming tegen besmetting 76 procent. Mensen die (voor zover bekend) nooit het virus bij zich droegen, lopen 68 procent minder kans op corona na een boosterprik.
Effectiviteit
Coronavaccins worden na verloop van tijd minder effectief. Wie alleen de basisvaccinatie heeft gehad, bijvoorbeeld twee prikken van het vaccin van Pfizer/BioNTech, is volgens de studie nog maar voor 33 procent beschermd tegen een omikronbesmetting. Bij ongevaccineerden die al eens eerder besmet raakten met een coronavariant, bedraagt de bescherming 25 procent. De vraag is nog hoe lang het beschermende effect van de boosters zal aanhouden.
Uit eerdere onderzoeken werd al duidelijk dat de kans op ziekenhuisopname wegens covid-19 sterk wordt verminderd door de boosterprik. In dit onderzoek keek het RIVM uitsluitend naar besmettingen. (ANP)