In de maand juli worden naar verwachting een half miljoen mensen gebeten door een teek. Dat is aanzienlijk meer dan vorige jaren. Ook in de maanden mei en juni waren meer meldingen van tekenbeten, zo blijkt uit de Tekenradar.nl, cijfers van het RIVM en Wageningen University.
Een mogelijke oorzaak is de aanwezigheid van meer muizen in Nederland, zo stelt Kees van den Wijngaard van het RIVM. Teken zuigen graag bloed bij muizen. De larven en nimfen gebruiken het bloed van de muis om naar een volgend levensstadium te komen, en de vrouwtjes gebruiken het bloed om eitjes te kunnen leggen.
“Twee procent van de mensen met een tekenbeet krijgt de ziekte van Lyme”, aldus Van den Wijngaard. “Het is de komende periode belangrijk dat mensen die buiten in de natuur zijn geweest hun lichaam controleren op teken.”
Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen. Wie daarmee besmet raakt, ziet vaak eerst een rode kring of vlek rondom de tekenbeet verschijnen. Als op dat moment behandeld wordt met antibiotica, genezen de meeste mensen zonder ‘restklachten’. Mensen die ziek worden na een tekenbeet kunnen klachten aan zenuwstelsel en hart krijgen. Ook houden sommige mensen na behandeling langdurig klachten, waarom is niet bekend.
Het RIVM onderzoekt daarom de oorzaak van langdurige klachten na de ziekte van Lyme. Voor dit onderzoek kunnen mensen die starten met antibiotica tegen de ziekte van Lyme zich aanmelden via tekenradar.nl of de huisarts. Vervolgens wordt de gezondheid van deelnemers een jaar lang gevolgd om te kijken of en waarom ze klachten houden. ,,Dat kan gaan om vermoeidheidsklachten, pijn en concentratieproblemen”, zegt Van den Wijngaard. Het RIVM doet het onderzoek samen met het AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.
In 2015 zijn tot dusverre 4740 tekenbeten gemeld. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar, toen een record werd gebroken. In mei en juni nam het aantal geregistreerde tekenbeten met respectievelijk 27 en 42 procent toe. In het voorjaar lag het aantal meldingen juist lager dan in 2014, waarschijnlijk door lagere temperaturen. (ANP)