Rotterdam heeft bekendgemaakt bij welke zorginstellingen de in totaal 69 bestuurders werken die in 2014 meer verdienden dan de wettelijke norm (176.000 euro). De gemeente gaat de betrokken zorgaanbieders korten op de subsidie.
“Geld voor zorg hoort naar de zorg te gaan. Niet naar de bestuurders”, aldus de gemeente woensdag. Het salaris van enkele honderden bestuurders is bekeken. In totaal 69 van hen verdienden meer dan de norm, twee meer dan het jaar daarvoor. Van vijf topfunctionarissen is het salaris verlaagd tot onder de norm. Vier organisaties hebben het salaris verhoogd tot boven de norm. Het hoogste salaris werd vorig jaar uitgekeerd aan een bestuurder bij het Erasmus MC: bijna 300.000 euro.
De gemeente publiceert in de lijst geen namen, alleen de organisaties waar de betreffende bestuurders werken. De topverdieners werkten in 2014 bij uiteenlopende organisaties, waaronder bij Ipse de Brugge, GGZ Delfland, Laurens, Philadelphia Zorg en Stichting Jeugdformaat. Rotterdam meldt niet de hoogte van de salarissen van bestuurders die minder dan 178.000 euro verdienen. In die vakjes volstaat de gemeente met de melding “binnen norm”.
Verder meldt Rotterdam welke zorgaanbieders de salarissen niet uit eigen beweging hebben opgegeven. In deze gevallen heeft de gemeente de informatie achterhaald via het bij CIBG gedeponeerde jaarverslag. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Koninklijke Visio en Kentalis. Zorgaanbieders voor zintuiglijk beperkten hebben geen meldingsplicht vanwege de landelijke raamovereenkomst. De gemeente neemt de inkomens wel mee bij publicatie, maar kan hier geen consequenties aan verbinden.
Proportioneel korten
De instellingen die grootverdieners aan de top hebben staan, kunnen komend jaar minder subsidie tegemoet zien. Rotterdam gaat deze zorginstellingen namelijk “proportioneel korten” op de gemeentelijke bijdrage. In de contracten met deze instellingen is dat eerder overeengekomen. Rotterdam heeft dat gedaan omdat de gemeentes Eindhoven en Den Haag eerder door de rechter zijn teruggefloten toen ze instellingen op subsidie hadden gekort vanwege het hoge salaris.
Rotterdam publiceert voor de tweede keer de namen van instellingen en salarissen. “De gemeente Rotterdam heeft zowel in de contracten met zorgaanbieders als in de subsidieverordening vastgelegd dat salarissen van topbestuurders niet hoger horen te zijn dan dat van een minister. Daarmee stelt Rotterdam een duidelijke norm. Die norm wordt ook gehandhaafd”, aldus wethouder Hugo de Jonge (Zorg) in zijn brief aan commissieleden. (ANP/ Skipr)