De gemeente Rotterdam wil af van de verplichte Europese aanbesteding van lokale inkoop van kleinschalige zorg, kinderbescherming en wijkteams. Dat zeggen de Rotterdamse wethouders Adriaan Visser (Financiën) en Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) in NRC Handelsblad.
Volgens de wethouders komen gemeenten in de problemen door een in 2016 door de Tweede Kamer geïmplementeerde EU-richtlijn. Die richtlijn biedt niet langer de ruimte voor onderhandse gunning van opdrachten boven de 750 duizend euro.
Verstoring
De Rotterdamse wethouders vrezen dat de verplichte Europese aanbesteding bestaande zorgrelaties zal verstoren en wijkteams uit elkaar zal trekken, schrijft NRC. Ze hopen dat een nieuw kabinet het ‘sociale domein’ gaat uitzonderen voor aanbesteding.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bevestigt tegenover NRC dat veel gemeenten worstelen met de verplichte Europese aanbesteding. Ook in de Tweede Kamer is aandacht voor de kwestie.
Zorgcontracten
Rotterdam is momenteel bezig met de aanbesteding van zorgcontracten met een driejarige looptijd voor in totaal 1,2 miljard euro. Dat is het hoogste bedrag waarvoor de gemeente ooit heeft aanbesteed. Meer dan honderd medewerkers zijn bezig met de aanbesteding, aldus Visser.