Farmaceuten rekenen buitensporige prijzen voor nieuwe kankermedicijnen. Dat constateren onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) op basis van een eigen objectief rekenmodel. Om het groeiend aantal kankerpatiënten in de toekomst van medicatie te voorzien is een revolutie in de prijsstelling noodzakelijk, aldus de onderzoekers.
Het algoritme laat zien hoezeer de marktprijs van specifieke medicijnen en de werkelijke kosten uiteen lopen. In rekenmodel zijn onder meer verdisconteerd de kosten van R&D, productie, verkoop en marketing alsook de klinische meerwaarde en een redelijke winstmarge. Het algoritme komt voor het middel enzalutamide tegen prostaatkanker tot een aanbevolen prijs van iets meer dan 3260 per behandeling. De huidige marktprijs in het Verenigd Koninkrijk ligt met ruim 30 duizend euro bijna twaalf keer hoger. In de VS is dit zelfs ruim 28 keer hoger (74.165 euro).
Voor het middel Ruxolitnib tegen de minder voorkomende ziekte myelofibrose komt het algoritme tot een redelijke vergoeding van 14.424 euro per behandeling. Dit middel kost op dit moment in het VK echter 50 duizend euro en in de VS ruim 75.000 euro per behandeling in de VS.
Te veel
“Wanneer je deze cijfers ziet is het heel duidelijk dat farmaceutische bedrijven veel te veel vragen voor hun nieuwe geneesmiddelen”, Carin Uyl-de Groot, die samen met Bob Löwenberg het rekenmodel ontwikkelde. “Als verklaring wordt vaak met een beschuldigende vinger naar de druk aandeelhouders gewezen die druk uitoefenen om hun winsten te maximaliseren. Wij begrijpen de noodzaak om winst te maken, maar dit kan ook worden bereikt door de geneesmiddelen die zij produceren betaalbaar te maken zodat ze op veel grotere schaal kunnen worden ingezet.”
Onhoudbaar
Volgens Uyl-de Groot onderstreept het rekenmodel de onhoudbaarheid van de huidige praktijk. “Het is overduidelijk dat het huidige model van de vrije markt niet geschikt is voor innovatieve geneesmiddelen tegen kanker. Het is zelfs zo dat het schadelijk is voor kankerpatiënten wereldwijd. Met een geschatte groei van 68 procent in het aantal gevallen van kanker rond 2030 is een revolutie in de prijsstelling van nieuwe kankermedicijnen absolute noodzaak.”
In Nederland zijn de kosten voor dure geneesmiddelen, waarvan het gros middelen tegen kanker zijn, gestegen tot bijna 2 miljard euro per jaar. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) becijferde eind vorig jaar dat de kosten van medicijnen met een groei van 6,7 procent ruim boven de groei van het ziekenhuisbudget liggen en daarmee vrijwel alle groeiruimte opeten.
“Door het invoeren van dit nieuwe prijsmodel kunnen we in één klap zowel de toegankelijkheid als de effectiviteit van behandelingen van kanker verbeteren en ook nog eens de economische last van deze ziekte verminderen”, gelooft Uyl-de Groot. “En zeker niet alleen in armere landen, ook in West Europa en de Verenigde Staten.”