Onder het motto ‘van verzorgingsstaat naar verzorgingsstraat’ kiest het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Rotterdam voor een zorgstelsel dat is geënt op de menselijke maat. Door meer op professionals te vertrouwen moet de zorg minder bureaucratisch worden.
“We bouwen aan een zorgstelsel waarvan we met zijn allen de ruggengraat zijn”, laten Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 weten in het coalitieakkoord ‘Volle kracht vooruit’. “Zo brengen we de menselijke maat weer terug in de zorg en de zorg weer terug in de wijk. We maken de zorg minder bureaucratisch door meer op de professionals te vertrouwen. De professional maakt de keuzes en neemt beslissingen.”
Minder bureaucratie
Het nieuwe college ziet in de decentralisatie van zorgtaken een uitgelezen kans om “de jeugd- en ouderenzorg kleinschalig in de wijk op mensen gericht vorm te geven”. Dit betekent wat het nieuwe college betreft “minder bureaucratie. Minder topsalarissen. Meer kijken naar wat mensen wel zelf kunnen. Meer hulp voor gezinnen bij de opvoeding. Meer hulp aan ouderen door het terugkomen van de wijkverpleegkundige zonder stopwatch.”
Resultaatfinanciering
Het nieuwe college handhaaft het huidige budget voor zorg, aangevuld met de rijksmiddelen die in het kader van de transitie volgend jaar aan de gemeente toevallen. Voor tegenvallers wil het nieuwe college een passende reserve aanhouden. Bij de inkoop van ondersteuning en zorg wil de gemeenten resultaatfinanciering verder door ontwikkelen. “We kijken of er mogelijkheden zijn om het boeken van (gezondheids-) resultaten ook met vormen van beloning te stimuleren”, aldus de coalitiepartijen.
Roze loper
Het nieuwe college wil ook het ‘roze-loper’-certificaat stimuleren. Met het gebruik van dit label voor homovriendelijke zorg wil de coalitie aangeven dat niemand in de zorg mag worden gediscrimineerd. De portefeuille Onderwijs, Jeugd en Zorg komt in handen van een CDA-wethouder. Over de verdere persoonlijke invulling geven de coalitiepartijen op een later tijdstip duidelijkheid.