Het aantal Nederlanders met een psychische aandoening is in 7 jaar tijd van 17 procent tot 26 procent toegenomen. Inmiddels heeft 1 op de 3 jongeren psychische klachten. Ook neemt het gebruik van antidepressiva en tranquilizers toe.
Van ziekte naar gezondheid
Met lange wachtlijsten, personeelstekorten en oplopende zorgkosten is meer zorg niet de oplossing, aldus Hoenders. Hij constateert dat de zorg vaak wacht met het stellen van een diagnose, behandeling en vergoeding tot het ontstaan van een ziekte. “Eigenlijk hebben we dus een geestelijke ziektezorg.”
Hij pleit voor een transitie naar een geestelijke gezondheidszorg. Onder andere door meer te investeren in het geven van betrouwbare begrijpelijke informatie en het trainen van vaardigheden, zoals emotieregulatie, stressreductie en veerkracht.
Leerstoel
Om zingeving- en leefstijlinterventies in de ggz te ontwikkelen, te onderzoeken en te implementeren, hebben Lentis GGZ en de Rijksuniversiteit Groningen de handen ineen geslagen. Binnen de leerstoel zingeving, leefstijl en geestelijke gezondheid werken de faculteiten geneeskunde, psychologie, sociologie, geestelijke verzorging en religiewetenschappen samen aan het bevorderen van de geestelijke gezondheid.
Op vrijdag 18 oktober accepteert Hoenders formeel zijn leeropdracht met het uitspreken van zijn oratie.