Het RIVM noteerde in de laatste zeven dagen 5.518 positieve tests onder zorgmedewerkers. Het kan zijn dat hier mensen tussen zitten die eerder te horen kregen dat ze het virus onder de leden hebben, maar dat het RIVM nu hun beroep noteerde.
Vorige hoogtepunt
Een week eerder waren er 4.589 nieuwe gevallen in de zorg aan het licht gekomen, en de week daarvoor 3.152. In september, vlak voor het begin van de huidige golf, waren er wekelijks enkele honderden positieve tests onder zorgmedewerkers. Bij het vorige hoogtepunt, in de weekcijfers van 19 januari, meldde het RIVM dat het in de week ervoor 5.862 positieve tests onder zorgmedewerkers had geregistreerd.
Niet werken
Dat de zorgmedewerkers positief zijn getest, wil niets zeggen over de plek waar ze het hebben opgelopen. Dit kan ook thuis, in een café of waar dan ook zijn gebeurd. Maar een zorgwerknemer die het virus onder de leden heeft, kan meestal even niet werken. Dan heeft de zorg steeds minder mensen beschikbaar om voor steeds meer patiënten te zorgen.
Zorgmedewerkers kunnen, net als ouderen, vanaf 6 december een boosterprik krijgen. Dat moet hun afweer tegen het coronavirus een oppepper geven. (ANP)
Peter Koopman
RIVM denkt dat “zorgmedewerker” een beroep is. Dat ouderengeneeskundigen, verpleegkundigen, verzorgenden IG, algemeen verzorgenden, helpenden, fysiotherapeuten, , logopedisten enz. ( direct-patiëntgebonden beroepen ), horeacamedewerkers, administratief medewerkers en schoonmakers zeer verschillende werkzaamheden verrichten wordt hierdoor niet duidelijk. Ontkenning van het eigene van een verpleegkundig beroep voelt denigrerend! RIVM zou beter moeten weten. Wat heeft Nederland aan deze informatie in “containertaal”?